Cene novih stanovanj so se konec lanskega leta spet zvišale

Cene novozgrajenih stanovanj v Sloveniji so se v zadnjem četrtletju 1,7 odstotka. Podjetja so primerjalno prodala 405 novih stanovanj, kar je petino več kot v tretjem četrtletju in največ od začetka leta 2008. Ker so ponudniki novogradenj očitno vztrajali pri visokih cenah, se tudi rabljena stanovanja v oglasih niso občutneje pocenila.

Objavljeno
10. februar 2011 14.20
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – V zadnjem četrtletju 2010 so se cene novih stanovanj v Sloveniji v primerjavi s tretjim četrtletjem zvišale, in sicer za 1,7 odstotka, ugotavlja državni statistični urad. Medtem ko so leta 2008 vztrajale na dolgoročno najvišjih ravneh, so leto pozneje strmo upadale (trgovanje pa se je zmanjšalo na tretjino), lani pa so se stabilizirale, z rahlimi nihaji navzgor in (v tretjem kvartalu) navzdol. V primerjavi s prvim četrtletjem 2007 (ko so začele hitro rasti) so bile v zadnjem kvartalu 2010 cene novogradenj višje za 2,9 odstotka in za približno 14 odstotkov nižje od vrhunca v tretjem kvartalu 2008.

Poročilo statistike o cenah novozgrajenih stanovanj dopolnjuje pred tednom dni objavljeno poročilo spletnega portala Slonep o gibanju oglaševanih cen stanovanj. Urednik Slonepa Marko Puschner je rahlo znižanje oglaševanih cen stanovanj v Ljubljani in nekoliko krepkejšo pocenitev v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane) takrat pojasnil takole: »Na začetku lanskega leta smo vsi pričakovali, da se bo intenzivno padanje cen stanovanj iz leta 2009 nadaljevalo tudi v letu 2010. Na to nas je navajala gospodarska kriza in domneva, da bodo banke močno vplivale na investitorje pri vračanju kreditov, kar bi jih prisililo v večje pocenitve. Nižje cene novogradenj bi spodbudile tudi znižanje cen starih stanovanj. Ker pa so ponudniki novogradenj očitno vztrajali pri visokih cenah, se tudi rabljena stanovanja v oglasih niso občutneje pocenila.« Statistika zdaj to potrjuje.

Statistični urad sicer ne vključuje vseh slovenskih novogradenj, ampak zgolj podjetja, ki ji sporočajo podatke o cenah in prodaji. Kljub temu je vzorec reprezentativen. V zadnjem lanskem kvartalu so podjetja, ki sporočajo podatke, prodala kar 405 stanovanj. To je za 20 odstotkov več kot v tretjem četrtletju (in že to je bilo po živahnosti trgovanja precej aktivnejše od več preteklih kvartalov). Toliko prodaj novih stanovanj ni bilo od začetka leta 2008. Največ stanovanj je bilo prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 179, od tega 105 v Ljubljani. V podravski regiji je bilo prodanih 67, v gorenjski 40, v goriški 25, v jugovzhodni Sloveniji 22, preostala stanovanja pa so bila prodana v preostalih sedmih statističnih regijah.