Cene rabljenih stanovanj padajo

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so se v drugem letošnjem četrtletju glede na prvo četrtletje znižale za 3,7 odstotka. Cene padajo že tri četrtletja zapored in so se v tem obdobju skupno znižale za skoraj 16 odstotkov.

Objavljeno
27. avgust 2009 13.08
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so se v drugem letošnjem četrtletju glede na prvo četrtletje znižale za 3,7 odstotka. Cene padajo že tri četrtletja zapored in so se v tem obdobju skupno znižale za skoraj 16 odstotkov. Nekoliko izraziteje so se cene znižale v Ljubljani.

Kot so sporočili državni statistiki, so se v drugem četrtletju, tako kot že v predhodnem četrtletju, cene nekoliko izraziteje znižale v Ljubljani, in sicer za 4,3 odstotka, od konca leta 2007 pa so se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani - takrat so bile najvišje - skupno znižale za slabih 20 odstotkov.

 

Cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji - zunaj Ljubljane - so bile v letošnjem drugem četrtletju glede na predhodno četrtletje nižje za 3,5 odstotka.

 

V drugem četrtletju se je obseg trgovanja z rabljenimi stanovanji povečal, tako v Ljubljani kot tudi zunaj nje. Kljub temu je bilo število transakcij še vedno občutno nižje od povprečnega četrtletnega števila iz zadnjih let. A najnižja vrednost iz prvega četrtletja je očitno presežena.

 

Še vedno pa miruje trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami. Več kot v prejšnjem četrtletju je bilo sicer trgovanja s počitniškimi hišami in majhnimi ter starimi stavbami, a te niso upoštevane v izračunu indeksa cen. Zato četrtletnih indeksov cen rabljenih družinskih hiš tudi zadrugo četrtletje statistiki ne bodo objavili, ker je zanesljivost ocen zaradi nizkega števila transakcij, vseh primernih je bilo komaj 119, premajhna.