Cene stanovanj lani nekoliko nižje

Oglaševane cene stanovanj v Ljubljani so se v lanskem letu glede na leto 2009 znižale za 1,1 odstotka, v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane) pa za 5,4 odstotka.

Objavljeno
02. februar 2011 19.37
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Ljubljana - Za letos je mogoče v zvezi s cenami pričakovati, da se bo gospodarska kriza še bolj zaostrila, kar bo negativno vplivalo tako na kupce, kot tudi investitorje in banke, po pisanju STA, ugotavlja spletni nepremičninski portal Slonep.

V Ljubljani so se v lanskem letu najbolj znižale cene največjih stanovanj, in sicer pet- in večsobna (za 3,4 odstotka). V povprečju so se pocenile tudi garsonjere (-1,7 odstotka), enosobna stanovanja (-dva odstotka), dvosobna stanovanja (-1,5 odstotka) in trisobna stanovanja (-0,3 odstotka). Na drugi strani so se štirisobna stanovanja podražila, in sicer za 1,4 odstotka, dodaja STA.

Znižanje cen v osrednji Sloveniji

Na letni ravni so se znižale tudi cene stanovanj v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane), ki so šle navzdol za 5,4 odstotka. Garsonjere so se pocenile za 4,6 odstotka, enosobna stanovanja za 1,6 odstotka, dvosobna za 7,1 odstotka, trisobna za 6,7 odstotka, štirisobna za 5,4 odstotka, večja stanovanja pa za 2,2 odstotka. Pocenitev stanovanj so v lanskem letu zabeležili tudi v drugih regijah Slovenije.

Cene zazidljivih zemljišč povečini navzdol

Glede zazidljivih zemljišč ugotavljajo, da je bila za večji del Slovenije do lanskega leta značilna rast cen, medtem ko je bilo leto 2010 leto padca, saj so se cene v večini regij, z izjemo Zasavja in osrednje Slovenije, znižale. V Ljubljani se je povprečna oglaševana cena zazidljivih zemljišč na letni ravni znižala za 5,6 odstotka, v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane) pa se je zvišala za 4,1 odstotka.

Pisarniški prostori nekoliko navzdol, trgovski prostori navzgor

"Oglaševane cene pisarniških prostorov so se dvigovale od začetka leta 2004 pa vse do marca 2009. Najvišjo rast smo zabeležili leta 2007, ko je na letni ravni dosegla 14,6 odstotka. V letu 2009 je bila rast na letni ravni le še odstotek, leta 2010 pa se je povprečna oglaševana cena znižala za 0,4 odstotka," so še sporočili iz Slonepa in dodali, da se je povprečna oglaševana cena trgovskih prostorov v lanskem letu dvignila za 1,7 odstotka.