Cene življenjskih potrebščin: slovo od ničelne inflacije

V Sloveniji so bile cene življenjskih potrebščin oktobra za 0,1 odstotka višje kot septembra. Inflacija na letni ravni je že drugič letos znašala nič odstotkov, povprečna letna inflacija pa en odstotek.

Objavljeno
30. oktober 2009 12.20
Kdo je kriv za zadnji val podražitev?
Ilja Popit
Ilja Popit
Ljubljana - Čeprav je bilo lansko računsko izhodišče zelo ugodno - saj so tedaj po objavljenem računu cene v povprečju mirovale - je pri računu premika cen v letošnjem oktobru statistični urad vendarle moral prikazati za desetinko odstotka podražitev. Še toliko slabši račun nas čaka novembra in decembra, saj so pred letom dni cene precej nazadovale. Zato se zdaj poslavljamo od letne ničelne inflacije, s katero nas v računih za domačo rabo »osrečujejo« že vsaj tri mesece. Treba bo namreč priznati, da so se od lanskega decembra cene vendarle povišale za 1,4 do 1,8 odstotka. K temu pa bo najbrž treba prišteti tudi delež novih podražitev, ki se že nalagajo na račun letošnjega novembra in decembra. S temi dodatki pa letošnji celoletni prirastek cen ne bo manjši od lanskega, kar pomeni, da tudi v evropskem merilu znova ne bo zgleden.

Kot je danes sporočil državni statistični urad, so se oktobra letos v Sloveniji po evropskem (harmoniziranem) računu cene življenjskih potrebščin v primerjavi z letošnjimi septembrskimi povečale za 0,1 odstotka. Od tega se je blago podražilo za 0,4 odstotka, storitve pa pocenile za 0,4 odstotka. V primerjavi z lanskim oktobrom so se cene povečale za 0,2 odstotka, v primerjavi z lanskim decembrom pa že za 1,8 odstotka, kar je prav toliko, kot so se po tem evropskem načinu merjenja pri nas povečale v vsem lanskem letu.

Tudi po računu za domačo rabo je oktobrski dvig cen v primerjavi z letošnjim septembrom višji za 0,1 odstotka. Od tega se je blago podražilo za pol odstotka, storitve pa predvsem na račun počitnikovanja »v paketu« pocenile za 0,8 odstotka. V primerjavi z lanskimi oktobrskimi cenami se letošnje v povprečju niso povečale, toliko bolj, namreč za 1,4 odstotka, pa so se povečale v primerjavi z lanskim decembrom.

Če bi ne bilo pocenitev, bi se cene oktobra povečale celo za 0,7 odstotka. K temu je dražja obleka in obutev prispevala 0,6 odstotne točke, druge podražitve pa še 0,1 odstotne točke. A nasprotno so od tega pocenitve odvzele 0,6 odstotne točke. Pri tem so znova imele največji delež nižje cene počitnic, saj so izpodnesle 0,3 točke, nižje cene naftnega goriva so oktobrsko inflacijo znižale za 0,2 odstotne točke, cenejši prehrambeni izdelki pa za 0,1 točke.