Cerani proti slovenskim bankam

Pierpaolo Cerani, 30-odstotni lastnik podjetja Kolonel, je začel postopek proti slovenskim bankam, ki naj bi po njegovem mnenju neupravičeno prodale delnice družbe Infond Holding.

Objavljeno
23. september 2009 10.25
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Trst - Tržaški podjetnik Pierpaolo Cerani, 30-odstotni lastnik podjetja Kolonel, je začel postopek proti slovenskim bankam, ki naj bi po njegovem mnenju neupravičeno prodale delnice družbe Infond Holding. To je za Ceranija poskus nacionalizirati družbe v okviru Infond Holdinga in preprečiti italijanska vlaganja v Slovenijo. Cerani v sporočilu za javnost, ki ga je poslal pretežno krajevnim medijem v Furlaniji-Julijski krajini, naznanja začetek postopka proti slovenskim bankam, od katerih je večina v državni lasti. Gre za Novo Ljubljansko banko, Abanko, Banko Koper, NKBM, Banko Celje, Gorenjsko banko in Probanko.

Omenjene banke, pravi Cerani, so prodale delnice Pivovarne Laško in Mercatorja, ki so v lasti Infond Holdinga, za ceno v višini vrednosti dolga ob zaključku borznih operacij ob 12. uri in jih nato naslednji dan ponovno kupile ob odprtju borze ob 8.30, kar je po Ceranijevih besedah povzročilo Infond Holdingu za približno dvesto milijonov evrov škode.

Tržaški podjetnik operacijo označuje kot poskus nacionalizacije družb v okviru Infond Holdinga in kot dejanje, ki je usmerjeno v preprečevanje italijanskega vlaganja, kar po njegovem mnenju ovira transparentno podjetniško pobudo in je tudi v nasprotju z duhom liberalizacije gospodarstva in konkurence Evropske unije, katere polnopravna članica je Slovenija.

Da zaščiti podjetja, njihove uslužbence in tudi 30.000 malih delničarjev, se je odločil za postopek proti slovenskim bankam, da se zoperstavi operaciji, ki je po Ceranijevem prepričanju na meji zakonitosti.

V sporočilu za javnost Cerani tudi opozarja, da se zaveda strateške vrednosti in možnosti rasti družb skupine Kolonel, zato namerava nadaljevati s krepitvijo teh dejavnosti, pri čemer želi dati največjo možno neodvisnost posameznim družbam, ki že uživajo velik ugled in imajo možnosti razvoja.