Češku nagrada za posebne dosežke v gospodarstvu

Nagrado za izjemne dosežke v gospodarstvu, ki jo vsako leto podeli časnik Finance, si je letos prislužil solastnik in predsednik upravnega odbora Studia Moderna Sandi Češko, ki je tudi član globalne iniciative nekdanjega ameriškega predsednika.

Objavljeno
31. oktober 2009 15.31
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Solastnik in predsednik upravnega odbora Studia Moderna Sandi Češko je letošnji dobitnik nagrade za izjemne dosežke v gospodarstvu. Nagrado, ki jo Finance vsako leto podelijo človeku, ki ključno prispeva h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje, so podelili v petek v okviru 11. Poslovne konference Portorož v Ljubljani.

Studio Moderna, podjetje, ki je začelo delovati leta 1992, danes na dvajsetih trgih v srednji in vzhodni Evropi zaposluje več kot 3000 ljudi, od tega kakih 300 v Sloveniji. Skupni prihodki vseh podjetij v letu 2009 dosegajo približno 250 milijonov evrov. Tudi letos, v letu krize, Studio Moderna raste, in to po približno 20-odstotni stopnji.

 

Glavni sedež vseh podjetij, ki jih poznamo kot Studio Moderna, je na Nizozemskem. Češko in Studio Moderna podpirata kar nekaj dejavnosti, povezanih z mladinskim športom in kulturo. Osredotočajo se predvsem na kraje, od koder so prišli, to je Zasavje. Češko je kot član globalne iniciative nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona dejaven zlasti v balkanskih državah, kjer s svojim delovanjem in financiranjem pomaga ustvarjati nova delovna mesta za mlade - v ta projekt je podjetje Studio Moderna doslej investiralo 250.000 evrov.

 

Nagrado so v minulih letih že prejeli družboslovna raziskovalka in publicistka Spomenka Hribar, profesor na Ekonomski fakulteti Ivan Ribnikar, nekdanji predsednik uprave Gorenja Jože Stanič, prvi predsednik državnega zbora France Bučar, predsednik uprave Kolektorja Stojan Petrič, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, glasbenik Slavko Avsenik, predsednik uprave Krke Jože Colarič, predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok in glavni direktor Riko Skupine Janez Škrabec.