Čevlji s formatiranim diskom

Novi predsednik uprave mora zbrati dokumentacijo v zvezi s poslovnimi dogodki, kjer je bil sum zlorabe položaja. Prave primopredaje v Peku med Marto Gorjup Brejc in Janezom Sajovicem še ni bilo.

Objavljeno
17. februar 2011 19.31
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Tržič – Danes so se, prvič po razrešitvi nekdanje prve dame Peka Marte Gorjup Brejc, spet sestali nadzorniki. Novi predsednik uprave Janez Sajovic jim je poročal o prvih ugotovitvah po prevzemu vodenja tržiškega obutvenega podjetja, poslovanje pa bo na dnevnem redu nadzornikov spet sredi marca, ko bo natančna znana izguba v lanskem letu. Po zdajšnjih podatkih ta menda znaša več kot štiri milijone evrov. Predsednik nadzornega sveta Robert Ličen je po triurni seji za Delo pojasnil, da jim je predsednik uprave Sajovic poročal o razmerah v podjetju Peko in jim predstavil 37 predlogov ukrepov za izboljšanje poslovanja.

Te ukrepe, ki so akcijski načrt in so natančno časovno določeni za letošnje ter prihodnje leto, je Sajovic oblikoval skupaj z zaposlenimi. Nadzorniki so v nadaljevanju soglasno pooblastili novega predsednika uprave, da zbere vso dokumentacijo v zvezi s poslovnimi dogodki, kjer je sum zlorabe položaja. »Če bo sum zlorabe položaja potrjen, bomo zahtevali, da se za tiste posebne poslovne dogodke opravi revizija, je dejal Ličen.

V zvezi s primopredajo med Marto Gorjup Brejc in Janezom Sajovicem (bila je šele ta torek, čeprav je Sajovic položaj z vsemi pooblastili prevzel že 4. februarja oziroma istega dne, ko so nadzorniki po 10 letih vodenja razrešili direktorico iz poslovno-ekonomskih razlogov, op. p.) je Ličen dejal, da ni bila opravljena v duhu dobrega gospodarjenja. Sajovicu so zato naložili, da mora nekdanjo predsednico uprave, ki je po razrešitvi dala odpoved, dogovorjeno pa je tudi, da bo dobila odpravnino v višini šestih plač, to je 35.000 evrov bruto, pozvati h korektni primopredaji. »Primopredaja ni samo to, da vzameš svoje predmete in vrneš službene, med njimi je bil, denimo, računalnik s formatiranim diskom ... Brez odgovora je namreč ostalo kup vprašanj, ki smo jih Marti Gorjup Brejc zastavili na sejah. Te stvari, ki se nanašajo na odprte tožbe in razne pogodbe, so zelo pomembne za nadaljnje poslovanje in novi predsednik mora imeti vpogled vanje,« je še poudaril Ličen. Sajovicu so nadzorniki dali na voljo 14 dni, da od Gorjup Brejčeve pridobi te informacije. Menda predvsem o sumljivih prodajah nepremičnin v tujini.