Chevronu naložili izplačilo 8,6 milijarde dolarjev odškodnine

Ekvadorsko sodišče je ameriški naftni družbi Chevron naložilo 8,6 milijarde dolarjev kazni in odškodnine zaradi onesnaževanja, a tožniki denarja še dolgo ne bodo videli, če ga sploh bodo. Chevron je sporočil, da gre za "nezakonito" odločitev.

Objavljeno
15. februar 2011 09.35
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Quito - Gre za največjo vsoto v zvezi z okoljskimi odškodninami od leta 1989, ko je sodišče podjetju Exxon naložilo pet milijard dolarjev po izlitju nafte na Aljaski iz tankerja Exxon Valdez, kar je vrhovno sodišče kasneje znižalo na le nekaj več kot 500 milijonov. Sodba določa, da mora Chevron v 60 dneh v Ekvadorju odpreti poseben račun, s katerega bodo izplačevali odškodnino, piše STA.

Sodni izvedenec je sicer odškodnino določil pri 27,3 milijarde dolarjev, zato pritožbo poleg Chevrona napovedujejo tudi odvetniki tožnikov. Sodnik je včeraj torej odločil, da mora Chevron plačati šest milijard dolarjev za čiščenje prsti in voda, 1,4 milijarde za vzpostavitev zdravstvenega sistema in 800 milijonov za zdravljenje bolnikov z rakom. Zaradi onesnaženja naj bi za rakom umrlo 1400 ljudi.

Tožba je sicer stara že skoraj dve desetletji. Leta 1993 je bila vložena v New Yorku proti družbi Texaco. Newyorško sodišče je menilo, da ni pristojno in tožnike napotilo v Ekvador, kjer je bila vložena leta 2003. Primer sega v obdobje od leta 1972 do leta 1990, ko je Texaco vodil naftni konzorcij, ki je izkoriščal nafto in pri tem obilno onesnaževal okolje. Leta 1998 je podjetje z ekvadorsko vlado doseglo dogovor in za 40 milijonov dolarjev počistilo nesnago, še piše STA.

Chevron se sklicuje na ta dogovor in trdi, da je bila zgodba tedaj zaključena, za vse dodatno onesnaženje pa naj bi bila kriva ekvadorska državna družba Petroecuador. Tožniki so prepričani, da čiščenje za 40 milijonov dolarjev nikakor ni zadostovalo. Opravljene so bile analize, ki so to potrdile, vendar pa jih Chevron razglaša za pristranske in ponarejene. Chevron je doslej zapravil milijone dolarjev za boj proti tožbi in najemal vohune, ki so skrivaj snemali vpletene za dokaz, da naj bi šlo za neutemeljen pregon.

Po poročanju STA so se med drugim uspešno znebili sodnika, ki je vohunom priznal, da bo najverjetneje odločil proti podjetju. Po razglasitvi sodbe je Chevron sporočil, da je ta nezakonita in je ne bo uveljavilo nobeno sodišče, ki spoštuje pravo. V začetku februarja je podjetje celo vložilo tožbo proti odvetnikom, ki v imenu 30.000 ljudi zahtevajo odškodnino in jih obtožil izsiljevanja. Koliko možnosti imajo tožniki, da pridejo do denarja, je v ponedeljek pokazal Wall Street, kjer so se delnice Chevrona podražile za 1,22 na 96,95 dolarja.