Čok: Umik nekaterih lastnikov iz Banke Koper pričakovan

Prvi mož Banke Koper Vojko Čok umik nekaterih lastnikov ocenjuje kot pričakovan. Zaradi umika ne vidi zapletov, temveč le dodatno priložnost za razvoj banke.

Objavljeno
18. januar 2007 16.07
Kamnik - Prvi mož Banke Koper Vojko Čok umik nekaterih lastnikov - iz banke naj bi se umaknile Intereuropa, Istrabenz in Luka Koper, ki imajo vsaka po desetodstotni lastniški delež - ocenjuje kot pričakovan. "Umik omenjenih podjetij ni presenečenje, saj je to opcijo predvideval že sporazum, sklenjen pred petimi leti," je pred današnjim odprtjem nove enote v Kamniku povedal Čok. Po njegovih domnevah te tri družbe ali vsaj dve od njih vidita nove priložnosti v svoji osnovni dejavnosti.

Čok je povedal, da uprava ni nikdar imela težav z lastniško strukturo in da je z delničarji vedno dobro sodelovala. Ker vsak delničar prinese nove izkušnje in priložnosti razvoja, Čok pri morebitnem umiku omenjenih podjetij iz Banke Koper ne vidi zapletov, temveč le dodatno priložnost za razvoj banke. Koristno pa bi po njegovem mnenju bilo, da del lastništva banke ostane v lasti slovenskih družb. To si po Čokovih besedah želi tudi večinski lastnik Banke Koper družba Intesa Sanpaolo, saj tudi manjšinski lastniki lahko prispevajo k razvoju banke s svojimi pogledi in idejami.

Posebna značilnost Banke Koper je, da se ne povezuje le neposredno s komitenti, temveč tudi z različnimi institucijami v družbenem okolju. Zlasti je značilno povezovanje z Obrtno zbornico Slovenije, s katero je skupaj pripravila posebno kartico Obrtnik. Ta naj bi zaživela že marca, dobilo pa naj bi jo vseh 50.000 do 60.000 obrtnikov.

Minulo leto je bilo za Banko Koper uspešno tako po rasti kot po finančnih rezultatih. Bilančna vsota banke je konec leta 2006 dosegla blizu dve milijardi evrov, banka pa je lani ustvarila za dobrih 30 milijonov evrov dobička.