Cunami potopil japonsko gospodarstvo

Potres in cunami, ki sta v petek opustošila severovzhod Japonske utegneta tretje največje gospodarstvo na svetu vnovič pahniti v recesijo.

Objavljeno
14. marec 2011 10.54
Ka. L., delo.si
Ka. L., delo.si
Singapur, Tokio - Tekoči trakovi v mnogih japonskih podjetjih stojijo. Številni proizvodni obrati so uničeni, dobava električne energije pa je okrnjena. Danes so ostale zaprte tudi številne trgovine v središču Tokia.

Distributer elektrike Tokyo Electric Power je začel na območju Tokia z redukcijami električne energije, potem ko je prišlo v njegovih jedrskih elektrarnah v Fukušimi do taljenja reaktorskih sredic. Delnice družbe Tokyo Electric Power so se danes na borzi v Tokiu pocenile za 23 odstotkov, piše STA.

Toyota ustavila proizvodnjo

Proizvajalec avtomobilov Toyota Motor je od danes do srede ustavil proizvodnjo v vseh svojih tovarnah na Japonskem. Po poročanju agencije Kyodo News gre za varnostni ukrep za zaposlene na prizadetih območjih in njihove družine. Zaradi tridnevnega premora bo prišlo do izpada proizvodnje v višini 40.000 avtomobilov.

Podobno so se odločili tudi v Toyotinih hčerinskih družbah Daihatsu Motor in Hino Motors ter v konkurenčni družbi Nissan Motor. V družbi Isuzu Motors pa so se odločili ustaviti proizvodnjo celo do petka, dodaja STA.

Sony in Toshiba bosta prav tako ustavila proizvodnjo

Proizvajalec zabavne elektronike Sony je ustavil proizvodnjo v tovarni lepilnih trakov v bližini mesta Kanuma severno od Tokia. Tudi iz konkurenčne družbe Toshiba so sporočili, da bodo v mestu Fukaja pri Tokiu ustavili proizvodnjo ploskih zaslonov.


Naftarji se bojijo manjše porabe Japonske

Najprej so se cene nafte v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale. Za sod ameriške nafte je tako treba odšteti manj kot 100 dolarjev.

Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času v elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku pocenila za 1,63 dolarja na 99,53 dolarja za 159-litrski sod. V petek se je ta nafta pocenila za 1,54 dolarja na 101,16 dolarja.

Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu pocenile za 2,02 dolarja na 111,82 dolarja, piše STA.

"Na kratki rok bo sicer zaradi potresa na Japonskem verjetno prišlo do zmanjšanja povpraševanja, a se bo zaradi motene proizvodnje jedrskih elektrarn uvoz nafte povečal, to pa bo na daljši rok spodbudilo rast cen," je po pisanju STA povedal analitik pri Barclays Capital Chen Xin Yi.

Trgovci z nafto se bojijo, da bo katastrofa okrnila porabo energentov na Japonskem, tretjem največjem gospodarstvu na svetu.

Zavarovalnice ob 35 milijard dolarjev

Potres na Japonskem bo zavarovalnice po prvih ocenah stal 35 milijard dolarjev, ocene škode, ki jo je povzročil popotresni cunami, pa še niso narejene, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki navaja podatke specializirane ameriške agencije za oceno tveganj AIR Worldwide.

Tudi škode, ki bo nastala zaradi poškodb infrastrukture in izpada proizvodnje, strokovnjaki še niso izračunali. Podatki o nastali škodi so namreč še preveč nezanesljivi, da bi bilo mogoče narediti oceno. Tako so zaenkrat naredili samo ocene škode na zavarovanih poslopjih, ki je nastala kot posledica tresenja tal, dodaja STA.

Japonska centralna banka miri finančne trge

Japonska centralna banka je finančnemu sistemu zagotovila rekordnih 18.000 milijard jenov (157 milijard evrov). S tem po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo odgovarja na bojazni, da utegnejo banke in druge finančne ustanove zaradi potresa zaiti v resne težave.

Japonska centralna banka je že zjutraj domačim finančnim ustanovam obljubila pomoč v višini 7000 milijard jenov, pozneje obljubljeni znesek zvišala na 15.000 milijard jenov in slednjič na 18.000 milijard jenov, je po pisanju STA poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Od tega imajo finančne ustanove takoj na voljo 15.000 milijard jenov, preostalih 3000 milijard jenov bo sledilo v sredo.

"Sprejeli bomo vse možne ukrepe, vključno z zagotavljanjem likvidnosti, da se zagotovi stabilnost finančnih trgov in nemoteno izvrševanje plačil," je dejal tiskovni predstavnik japonske centralne banke. Prednostna naloga centralne banke je, da finančnim ustanovam na prizadetih območjih ne zmanjka sredstev.

Nazadnje je japonska centralna banka namenila pomoč domačemu finančnemu sistemu maja lani, ko je vznemirjenje povzročila dolžniška kriza v Grčiji.

Japonska centralna banka je danes odločala tudi o politiki obrestnih mer ter sklenila pustiti ključno obrestno mero na ravni med nič in 0,1 odstotka.

Japonski potres v Evropi najbolj občutil nemški borzni indeks DAX

Japonske borze so se danes na najhujši potres v zgodovini države odzvale s krepkim znižanjem tečajev delnic. Toyotine delnice so se danes na borzi pocenile za 7,9 odstotka, Hondine za 6,5 odstotka, Nissanove pa za 9,5 odstotka. Tečaj delnic družbe Mitsubishi Motors se je znižal za 11,8 odstotka, Isuzu Motors pa za 9,2 odstotka, poroča STA. Potres na Japonskem je po poročanju časnika Finance v Evropi najbolj prizadel nemški indeks DAX, in sicer zaradi treh njegovih velikih članov, ki so posredno precej prizadeti zaradi potresa, cunamija in težav v japonskih jedrskih elektrarnah, še pišejo Finance.