Dan varne rabe interneta

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek opozarja, da je širjenje nestrpnosti in pozivanje k sovražnosti na svetovnem spletu nedopustno in da se je treba nanj vedno odzivati.

Objavljeno
06. februar 2007 08.54
Matjaž Hanžek
Ljubljana - V več kot 40 državah po vsem svetu pod pokroviteljstvom evropske komisarke za informacijsko družbo in medije Viviane Reding ter Evropskega šolskega omrežja (EUN) in omrežja nacionalnih točk osveščanja o varni rabi interneta Insafe danes poteka svetovni dan varne rabe interneta. Tema osrednjega dogodka, t.i. blogatona, je letos Prečkanje mej, v okviru katerega prispevke na blogu pripravlja 200 šol iz 25 držav, so sporočili predstavniki slovenske točke osveščanja Safe-si.

Razstava, spletni klepet in predavanje

V okviru dneva varne rabe interneta bodo ob 15. uri v Kiberpipi v Ljubljani odprli multimedijsko razstavo "Net generacija - tudi to sem jaz", ki je sporočilo mladih v družbi sodobnih tehnologij, eksploziji informacij in virtualnih odnosov, so zapisali organizatorji. Razstavo si je mogoče ogledati tudi na spletni strani www.netgeneracija.si.

Na spletni strani RTV Slovenija bo v klepetalnici od 17. ure moč klepetati s strokovnjakom s področja spletne varnosti Gorazdom Božičem iz Arnesa, ki je tudi sodelavec na projektu Safe-si.

Ob 19. uri bo v Kiberpipi v Ljubljani predavanje Mateja Kovačiča o kriminalu prek elektronske pošte. Predstavil bo tri konkretne primere zlorabe elektronske pošte, ki jih je obravnavala slovenska policija, nekaj možnih tovrstnih zlorab elektronske pošte od prestrezanja elektronske pošte v lokalnem omrežju do prestrezanja v brezžičnem omrežju. Predstavil bo tudi nekatere rešitve za varno rabo elektronske pošte, predvsem z uporabo šifriranja podatkov.

Hanžek: Širjenje nestrpnosti po spletu nedopustno

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek ob dnevu varne rabe interneta opozarja, da je širjenje nestrpnosti in pozivanje k sovražnosti na svetovnem spletu nedopustno in da se je treba nanj vedno odzivati, pristojni državni organi in institucije pa morajo ustvariti mehanizme za njegovo odpravljanje. Internet kot prostor komunikacijskih možnosti in tudi zlorab zahteva angažirano vključenost vrste deležnikov (tako na nacionalni kot mednarodni ravni), ki lahko vplivajo na omejevanje sovražnega govora in drugih nedopustnih posegov v človekove pravice na internetu, je zapisal Hanžek.

"Odrazi nestrpnosti, katerim smo bili priča v zadnjih dveh letih so se iz ust politikov, medijev in ulic vedno preselili tudi na spletne forume, komentarje, bloge in druge oblike sinhrone in asinhrone oblike spletne komunikacije," pravi Hanžek in dodaja, da so bile ustvarjene celo spletne strani, ki so bile namenjene zgolj širjenju nestrpnosti zoper druge in drugačne. Primeri sovražnega govora in drugih nezakonitih vsebin na internetu, ki jih je varuh obravnaval v letih 2005 in 2006, so dostopni na njegovi spletni strani (www.varuh-rs.si).

Prvi raziskovalni projekt o izkušnjah najmlajših z internetom

Danes bodo tudi znani prvi rezultati spletne ankete o obnašanju otrok in mladostnikov na internetu, ki je zadnja dva meseca potekala na spletni strani Insafe omrežja (http://insafe-survey.eun.org/).

Ob dnevu varne rabe interneta tudi v Sloveniji pozdravljajo projekt EU Kids Online. Gre za prvi raziskovalni projekt, ki v evropskem obsegu sistematično primerja raziskave o izkušnjah otrok in mladostnikov z internetom in informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami. Projekt, v katerega je vključenih 18 evropskih držav, v Sloveniji pa ga pod okriljem Centra za metodologijo in informatiko na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) vodi Bojana Lobe, financira Evropska komisija v okviru programa Safer Internet Plus.

Lobetova projekt pozdravlja, saj meni, da je za uspešno izobraževanje otrok in mladine o varni uporabi interneta treba najprej spoznati ter med seboj primerjati njihove navade in prakse, obenem pa identificirati možna tveganja.

Doslej so v okviru projekta zbrali več kot 200 raziskav, ki so dostopne na spletni strani projekta ( www.eukidsonline.net). Kljub obširni zbirki raziskav pa je zelo malo znanega o tveganjih, ko so otroci in mladostniki na internetu, saj so raziskave osredotočene predvsem na dostop in pogostost uporabe interneta pri otrocih in mladostnikih, manj pa na tveganja in škodljive vsebine na internetu, so sporočili iz FDV.