Dan za predsednike

Favoriti za nova predsednika uprav Nove ljubljanske banke in Zavarovalnice Triglav so znani, izidi pa zaradi neizpolnjevanja pogojev in tudi anonimk negotovi.

Objavljeno
24. avgust 2009 10.45
Aljoša Tomaž bo formalno strateški svetovalec uprave do konca tega leta
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana - Danes naj bi največji finančni instituciji v državi, Nova ljubljanska banka in Zavarovalnica Triglav dobili nova predsednika uprav: Triglavovi nadzorniki so nazadnje izbirali med dvema kandidatoma, nadzorniki NLB pa med štirimi. Današnja odločitev seveda tako ne bo le ena od odločitev, saj vendarle gre za banko in zavarovalnico, ki imata v državi vodilni tržni položaj in sta pomembni igralki na finančnih poljih jugovzhodne Evrope. Triglav pa ima danes tudi letno skupščino, kar pa je, kakor je dejal Borut Jamnik, predsednik nadzornega sveta Triglav, čisto naključje.

 

Kako naključna in kako interesno zaznamovana so anonimna pisma, ki postavljajo pod vprašaj dejanja enega od dveh ključnih igralcev za prvega moža Triglava, je drugo vprašanje. Vsekakor so Triglavovi nadzorniki julija na seji NS, kjer naj bi odločali o novem predsedniku uprave, in ki se je spotoma spremenila v neformalni sestanek, odločili, da bodo pod dodatni revizijski drobnogled vzeli določene zadeve, ki jih je anonimka očitala enemu od dveh kandidatov. V Triglavu sta namreč od devetih kandidatov v ožjem izboru pristala dva: Matjaž Rakovec in Mišo V. Čeplak. Anonimke so zalet dobile tudi v zadnjem tednu in niso mirovale niti čez vikend. Borut Jamnik pa ostaja prepričan, da so to zavržena dejanja.

 

Kaj je pokazala revizija spornih poslov, ki so se očitali Matjažu Rakovcu, sicer vodji območne enote Triglav Ljubljana, bomo videli danes, ko se bo nadzorni svet odločal med Rakovcem in Mišom V. Čeplakom, ki Triglav vodi, odkar je odstopil Andrej Kocič. Že od daleč pa je videti, da pri tem izboru igra najpomembnejšo vlogo politika, ki bo, tako pričakujemo, morala na del navedb v anonimkah, ki jih je prejela tako kakor mediji, tudi prepričljivo odgovoriti.

 

Danes je velik kadrovski dan tudi za NLB. Na javni razpis, ki se sicer v obeh primerih, tako za NLB kakor Triglav, ne potrjuje kot optimalna rešitev za izbor najboljših vodilnih kadrov, so prispele štiri prijave. Kakor smo že pisali v Delu, je med njimi tudi prijava Aljoša Tomaža, ki je znan še iz časov, ko je vodil Abanko in naj bi bil, kljub nekaterim pomislekom prav iz časa njegovega šefovanja Abanki, favorit odločujoče politike. Prijavil naj bi se tudi kandidat iz tujine, ki pa menda ne zna slovensko; kakor so pisali nekateri mediji, naj bi prijavo za to prestižno bančno mesto oddal ameriški bančnik Andrew F. Baston. Doslej se je ugibalo, da ima zaradi številčno, a tudi vsebinsko slabe bere prijavljenih kandidatov še največ možnosti prav Aljoša Tomaž, ki je prav pred kratkim najverjetneje zaradi teh razlogov odstopil iz uprave KD Group, čeprav formalnih pogojev (magisterij) ne izpolnjuje. A bi bilo menda mogoče ugibati, da bi mu to pomanjkljivost lahko pokrile vodilne delovne izkušnje v bančništvu. Drugo vprašanje pa je, kako se z današnje politične in obče perspektive ocenjuje njegovo sodelovanje z Zavarovalnico Triglav v času, ko so njeni vodilni še pred uradnim lastninjenjem poskušali opraviti menedžerski odkup Triglava.

 

Zavarovalnica Triglav ima danes tudi 33. skupščino delničarjev in Borut Jamnik pravi, da je sovpadanje obeh dogodkov čisto naključje. Na skupščini bodo med drugim odločali o delitvi bilančnega dobička, ki ga je bilo skupaj prenesenega iz prejšnjih let in lanskega za 244.660.592,24 evrov. Predlagano je, da bi ga za dividende namenili 2,2 milijona evrov ali 0,10 centov na delnico.


 

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela