Danes se začnejo podražitve elektrike

Danes se bo zaradi uvedbe trošarin na podlagi evropske uredbe podražila električna energija. Trošarine bodo znašale en evro za neposlovno rabo in pol evra za poslovno rabo megavatne ure.

Objavljeno
01. marec 2007 11.22
Evropejci so naklonjeni alternativnim virom energije
Ljubljana – Danes se bo zaradi uvedbe trošarin na podlagi evropske uredbe podražila električna energija. Trošarine bodo znašale en evro za neposlovno rabo in pol evra za poslovno rabo megavatne ure električne energije. Plačevati bi jih morali že od 1. januarja, vendar je vlada zaradi prevzema evra in zagotavljanja stabilnosti cen začetek njihovega zaračunavanja prestavila na 1. marec.

Značilnemu gospodinjskemu odjemalcu se bo električna energija tako podražila za 1,1 odstotka, vendar, kot smo že pisali, to ne bo zadnji dvig cen električne energije za gospodinjstva letos.

Podražitev sicer ne bo velika, vendarle pa gre zgolj za prvo spremembo cen pred dokončnim odprtjem trga z električno energijo 1. julija letos. Gospodinjstva namreč še vedno plačujejo približno 20 odstotkov nižje cene električne energije od tržnih, zato se bodo na odprtem trgu te postopoma izravnale. Na ministrstvu za gospodarstvo predvidevajo, da naj bi se to zgodilo v treh do petih letih.

Zaradi precejšnje podražitve elektrike na debelo pa so distribucije že januarja oblikovale predlog za 9,28-odstotno povišanje cen za tarifne odjemalce pred 1. julijem. Za toliko naj bi se povečali končni zneski na položnicah za električno energijo, ki pa bi se po tem predlogu dejansko podražila za petino. Predlog je v medresorskem usklajevanju, vendarle pa je mogoče pričakovati, da bo vlada podražitev v podobnem odstotku v prihodnjih mesecih tudi odobrila.

Električna energija za gospodinjstva ali tarifne odjemalce je vedno veljala za socialno kategorijo in je bila bolj ali manj prikrito subvencionirana. Distribucijska podjetja v dejavnosti dobave, ki je gospodarska javna služba, tako že več let poslujejo z izgubo, ki je leta 2005 znašala 22,2 milijona evrov, tolikšna pa naj bi bila po ocenah tudi lani. Po odprtju trga za tarifne odjemalce novih povišanj cen ni pričakovati, čeprav bodo cene električne energije kljub predvideni podražitvi še vedno za približno 20 odstotkov zaostajale za tržnimi. »Takšno je soglasje distribucijskih podjetij, ker ne želimo izgubiti trga. Drugačno razmišljanje bi bilo zgolj kratkoročno, kajti dolgoročno se bo tudi cena za tarifne odjemalce izenačila s tržno,« je za Delo že povedal Jože Knavs, predsednik GIZ distribucij.

Od danes dražje tudi vozovnice za prevoz z vlakom

Z današnjim dnem se je podražil notranji železniški potniški promet. Vozovnice za prevoz z vlakom so se podražile za največ 2,3 odstotka, so povedali na Slovenskih železnicah. Obenem so dodali, da če te podražitve ne bi bilo, bi prišlo do ocenjenega izpada prihodkov za okrog 430.000 evrov na letni ravni.

Za leto 2007 predvidena nadomestila za pokrivanje razlike v ceni, ki jih Slovenske železnice prejemajo za izvajanje obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu, so realno za 1,2 odstotka nižja od lanskih sredstev.

Podražitev vozovnic v notranjem potniškem prometu s 1. marcem bo pokrila le 95,8 odstotka tega zmanjšanja, 4,2 odstotka primanjkljaja bo ostalo nepokritega, je povedal predstavnik za stike z javnostjo na Slovenskih železnicah Marko Tancar.

Današnja podražitev sicer temelji na uredbi o določitvi najvišjih cen prevoza potnikov po železnici v notranjem potniškem prometu, ki jo je vlada 20. februarja objavila v Uradnem listu.

Zadnji dvig cen v notranjem potniškem prometu je bil 1. marca lani, prav tako za 2,3 odstotka, še pojasnjuje Tancar in dodaja, da do konca tega leta ne pričakujejo dodatnih povišanj cen v notranjem potniškem prometu.

Več o tem v četrtkovem tiskanem Delu