Darja Radić: Razbremenitev plač razvojnikov je nujna

Poleg ministrice Radićeve uvedbo socialne kapice podpirata tudi ministra Gaspari 
in Golobič. Sindikalist Dušan Semolič pa poudarja, da je socialna kapica absurd, ki bi koristila le menedžerjem.

Objavljeno
03. februar 2011 10.49
Nejc Gole, gospodarstvo, Bl. R., Jesenice
Nejc Gole, gospodarstvo, Bl. R., Jesenice
Ljubljana – Vlada trenutno preverja izračune, kaj bi za proračun ter zdravstveno in pokojninsko blagajno pomenila uvedba socialne kapice, je na včerajšnji novinarski konferenci o rezultatih razpisa za razvojne centre slovenskega gospodarstva omenila ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Po njenem mnenju je razbremenitev plač razvojnikov, ki prispevajo k dodani vrednosti slovenskega gospodarstva, nujna. Socialna kapica pomeni, da se pri določeni višini plače vrednost prispevkov nič več ne povečuje. »Pripravljena sem na kompromis, da socialna kapica ne bi veljala za uradnike ali menedžerje, nujna pa je razbremenitev plač inženirjev in drugih razvojnikov, ki v gospodarstvu ustvarjajo dodano vrednost,« je dejala Radićeva. Poleg nje uvedbo socialne kapice podpirata tudi ministra Mitja Gaspari in Gregor Golobič.

Slovenija je namreč med državami, v katerih je delo najbolj obdavčeno. »Tako ne bomo privabili tujih investitorjev, ki bi razvijali. Še več: že slovenska podjetja, ki ustvarijo tudi milijon evrov dodane vrednosti na zaposlenega, se selijo v tujino,« je dodala ministrica. Ob tem je dodala, da so za Slovenijo zanimive razvojne družbe, ne pa podjetja z minimalno plačo.
»V razvojni koaliciji je ta ukrep še označen z zvezdico. Izračuni, kaj bi uvedba socialne kapice pomenila, so že bili narejeni. Zdaj se ti preverjajo s kombiniranimi ukrepi, kako dati bonitete najšibkejšim,« je še dejala Radićeva. Po njenih besedah v koaliciji ni široke podpore za socialno kapico tudi zaradi morebitnih kritik socialnih partnerjev.

Socialna kapica je absurd

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič uvedbi socialne kapice nasprotuje: »To bi pomenilo, da bi v krizi dali prednost najbogatejšim slojem. Znani so pritiski menedžerjev, da bi jim omejili višino prispevkov v socialne blagajne. A to je absurdno. Socialna kapica bi namreč v blagajno prispevala 200 milijonov evrov manj, politiki pa za znižanje javnega dolga zahtevajo strukturne reforme, s katerimi zmanjšujejo socialne pravice.« Ob tem je dodal, da tehnična inteligenca od tega ukrepa ne bi imela koristi, temveč zgolj tisti z najvišjimi plačami.

Za 17 razvojnih centrov 179,6 milijona evrov

Na razpisu ministrstva za gospodarstvo za razvojne centre slovenskega gospodarstva je bilo uspešnih 17 projektov, ki bodo skupaj dobili 179,6 milijona evrov sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Namen razpisa je spodbuditi vzpostavitev razvojnih centrov slovenskega gospodarstva, ki bodo omogočili tehnološki preboj Slovenije. Kot je včeraj povedala gospodarska ministrica Darja Radić, bodo prek razpisa podprli razvojne centre v vseh regijah, razen obalno-kraški, v konzorcije prijavljenih podjetij pa so vključena podjetja iz vse Slovenije. Skupna vrednost izbranih projektov je 425,5 milijona evrov, razpis pa bo podprl razvojne centre za razvoj novih materialov, elektroindustrijo, energetiko, lesnopredelovalno industrijo, informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, avtomobilsko industrijo, farmacijo in biotehnologijo ter proizvodnjo nekovinskih mineralnih izdelkov. Na razpis je sicer prispelo 42 vlog, skupna vrednost projektov je bila 967 milijonov evrov, pričakovana višina sofinanciranja pa 386,9 milijona evrov. »Veliko dobrih projektov ni bilo izbranih, zato iščemo dodatne vire, s katerimi bi lahko podprli neizbrane projekte,« je rekla ministrica. Pri tem je omenila za 93 milijonov evrov razvojnih sredstev za regionalne spodbude, s katerimi razpolaga služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

***

Razvojni center za nove materiale bo na Jesenicah

Jesenice – Na razpisu za razvojne centre so bili uspešni tudi na Jesenicah, kjer bodo do leta 2014 v okviru skoraj 14 milijonov evrov vrednega projekta ustanovili razvojni center za nove materiale. Kot je dejal Gaber Bregant iz podjetja Ocean Tec, ki je eden od devetih partnerjev v projektu, bodo ustvarili do 50 delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Zadovoljen je tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki pravi, da razvojni center spada v okvir strateških razvojnih programov občine. Od projekta si poleg delovnih mest, novih tehnologij in novega znanja v prihodnje obetajo še več delovnih mest, poudaril pa je še, da se s tem na Jesenicah odpirajo nove poslovne priložnosti.