Davčna oaza – delanje norca!

Pravljica o pomurski davčni oazi v resnih časih za Pomurje in tudi državo je naivna celo za otroke. Razvojni zakon je priložnost za državo, da popravi zamujeno do Pomurja, in za Pomurce, da se izkažejo.

Objavljeno
08. oktober 2009 22.22
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
V času, ko je Pomurje zaradi stečajev družb Mure nenadoma izgubilo skoraj 2700 od skupno 19.000 delovnih mest v gospodarstvu, je govorjenje o tem, da bo najbolj nerazvita regija v državi na račun posebnega, precedenčnega razvojnega zakona čez noč postala davčna oaza, milo zapisano, zelo neodgovorno početje. Pomeni tudi norčevanje iz tegob Pomurcev in njihove regije, že vnaprej pa tudi iz tistih, ki bodo pripravljeni investirati in poslovati na skrajnem severovzhodu države. Davčne oaze so nadpovprečno bogata območja, v katera se zatekajo nadpovprečno bogati posamezniki in še bolj bogata podjetja, ki na račun davčnih olajšav z naložbami in finančnim »inženiringom« ohranijo in povečajo svoje bogastvo.

Tistim, ki bodo pod ugodnejšimi pogoji investirali v pomursko gospodarstvo, zaradi pogumne odločitve ne bo čez noč padla sekira v med. Za uspešno poslovanje podjetja, torej za ustvarjanje dodane vrednosti, se bodo morali ukvarjati z zahtevnimi proizvodnimi programi. Ti zahtevajo tudi nadpovprečno izobražene delavce. Takšnih delavcev pa je med Pomurci premalo. Ker jih doslej pač ni nihče potreboval, jih bo treba izšolati. Tudi domača podjetja bodo, kljub davčnim olajšavam in konkretnim denarnim spodbudam, potrebovala kar nekaj časa za hitrejši zagon razvojnega kolesja.

Zadovoljstvo vseh, ki Pomurju želijo vse dobro, in tudi Pomurcev samih, bi bilo v tem, da regija dobi veliko novih delovnih mest, ki bodo prinašala dobiček lastnikom podjetja, primerne plače delavcem, denar za razvoj in odpiranje novih delovnih mest, nazadnje pa tudi za polnjenje državnega proračuna. Le če se bo pri uresničevanju zakona o spodbujanju razvoja Pomurja vsaj približno izšlo po željah in načrtih dobronamernih (ki jih je, vsaj upam, v državi več kot tistih, ki Pomurje že razglašajo za davčno oazo, v kakršnih se po svetu zbirajo tudi špekulanti velikega formata), bo regija postala sposobna za postopno in dolgotrajno razvojno dohitevanje razvitejših regij v državi. Pravljica o pomurski davčni oazi v resnih časih za Pomurje in tudi državo je naivna celo za otroke. Razvojni zakon je priložnost za državo, da popravi zamujeno do Pomurja, in za Pomurce, da se izkažejo.

Iz petkove tiskane izdaje Dela