Davčna uprava dovolila odložitev plačila prispevkov

Davčna uprava RS je dovolila odloženo plačilo davčnega dolga Steklarske nove, med drugim tudi prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih.

Objavljeno
29. oktober 2009 17.36
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Celje  - Davčna uprava RS je januarja letos dovolila odloženo plačilo davčnega dolga Steklarske nove, med drugim tudi prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. Zaradi takšnega ravnanja davčne uprave je Okrožno državno tožilstvo v Celju zavrglo kazensko ovadbo zastopnika delavcev Steklarske nove zaradi neplačila prispevkov.

Kot so danes sporočili z omenjenega tožilstva, so od zastopnika nekdanjih delavcev Steklarske nove sindikata KNSS Neodvisnost leta 2007 prejeli kazensko ovadbo zoper odgovorne v Steklarski novi, zaradi suma storitve kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in kršitve pravic iz socialnega zavarovanja.

Ker je bila ovadba nepopolna, je tožilstvo od odvetnika, ki je v tej zadevi zastopal sindikat, zahtevalo dopolnitev in jo prejelo septembra leta 2007. Ovadba je bila potem poslana na Policijsko upravo Celje z usmeritvami, da pridobi in zbere vsa potrebna obvestila in dokumentacijo. Po več urgencah in dopolnitvah je celjsko tožilstvo prejelo končno poročilo februarja letos.

Na podlagi tako zbranih podatkov in pridobljene dokumentacije so ugotovili, da je za navedeno družbo že od leta 2005 dalje izkazana plačilna nezmožnost plačevanja prispevkov in davkov, zaradi česar je bila s sklepom sodišča decembra leta 2005 uvedena prisilna poravnava.

Tudi po prisilni poravnavi, ki je bila zaključena junija 2006, Steklarska nova ni plačevala omenjenih prispevkov zaradi likvidnostnih težav. Davčni urad Celje je potem januarja letos izdal odločbo o odloženem plačilu davčnega dolga do konca julija letos, medtem pa je Steklarska nova maja že šla v stečaj.

Ker je davčna uprava dovolila odložitev plačila prispevkov, po ugotovitvah celjskega tožilstva ovadenim ni bilo mogoče očitati, da so ravnali naklepno oz. da namenoma niso plačevali prispevkov. Zato je tožilstvo tožbo oz. kazensko ovadbo, ki jo je reševalo 21 mesecev, zavrglo, zastopniku oškodovanih delavcev pa podalo pravni pouk, da lahko odločitev tožilstva preveri na sodišču, če se z njo ne strinja.

Po besedah predstavnika nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepana Miklaužića je njihov zagovornik Aleksander Čeferin, ki je to postal pred tednom dni, ugotovil, da kazenska ovadba, ki so jo sredi leta 2007 proti nekdanjemu direktorju Mihaelu Kolarju vložili delavci, ne bi smela biti enostavno zavržena.