Del proizvodnje samo še do srede, delavci se bodo morali odločiti

Velika večina zaposlenih v ljutomerskem obratu Mure ni pripravljena dati odpoved in se odreči odpravnini, ker nimajo nobenega zagotovila, da jih bo potem novi delodajalec res za dalj časa zaposlil.

Objavljeno
17. september 2009 19.20
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Ljutomer – Vodstvo tovarne Mura s prokuristom Zdenkom Podlesnikom na čelu je danes delavke in delavce Murinega obrata v Ljutomeru še zadnjič pred bližnjim prenehanjem proizvodnje nagovorilo na zboru delavcev in jih seznanilo z možnostmi, ki jih imajo glede na to, da namerava novo proizvodnjo z nekaj čez 150 zaposlenimi že v oktobru tu zagnati nov avstrijski delodajalec, ki je v lasti švicarske družbe. Toda zaposleni, od katerih jih je nekaj čez 140 na čakanju že od prejšnjega tedna, so danes po sestanku prostore obrata zapuščali z mešanimi občutki in v strahu, kako se odločiti. Velika večina jih ni pripravljena dati odpoved in se odreči odpravnini, ker nimajo nobenega zagotovila, da jih bo potem novi delodajalec res za dalj časa zaposlil.

»Delavci imajo dve možnosti: lahko ostanejo v delovnem razmerju v Muri in dobijo odločbe za čakanje na delo ali pa sklenejo novo pogodbo pri novem delodajalcu, za kar morajo ali biti prijavljeni na zavodu za zaposlovanje ali pa sami sporazumno prenehati delovno razmerje in se s tem odpovedati odpravnini. S sodelavci sem se trudil, da zaposlenim dopovem, naj se dobro informirajo o vseh možnostih, naj prespijo in premislijo zadevo, naj pridejo vprašat tako v Muro kot na zavod za zaposlovanje in potem naj se odločijo. Končna odločitev je na njihovi strani. Seznanili smo jih tudi s tem, da smo pripravili novo možnost zaposlitve v teh prostorih pri novem delodajalcu, njihova svobodna volja pa je, ali bodo to priložnost sprejeli ali ne,« nam je po sestanku povedal prokurist Mure Zdenko Podlesnik. Do dogovora z ministrstvom za delo ali z vlado o kakšnih odstopanjih pri postopkih prezaposlitve delavcev k novemu morebitnemu delodajalcu, o katerih so se s predstavniki ministrstva pogovarjali prejšnji teden, namreč ni prišlo, zato delavce čakajo samo z zakonom predvidene možnosti.

Sicer pa se novi delodajalec, ki bo proizvodne prostore v Ljutomeru vzel v najem, že resno pripravlja na zagon proizvodnje in se je danes tudi predstavil zaposlenim. S šivanjem usnjenih prevlek za avtomobilske sedeže naj bi začeli v začetku oktobra, seveda pa bo vse odvisno od današnje odločitve vlade in jutrišnje ocene komisije, ki bo pregledala ponujeni program.

Izvedeli pa smo tudi, da se za najem dela proizvodnje tovarne Mura in za zaposlitev okrog 300 delavcev zanima še nek nov investitor, s katerim se bo Murino vodstvo začelo pogovarjati te dni.