Delavcem propadlega CPM delijo odpovedi

670 zaposlenim bo Cestnega podjetja Maribor (CPM), je stečajni upravitelj Silvo Zorec danes začel vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Delavci bodo knjižice prejeli po izteku 15-dnevnega odpovednega roka.

Objavljeno
03. marec 2011 09.34
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Na sedežu Cestnega podjetja Maribor (CPM), ki je od 23. februarja v stečaju, je stečajni upravitelj Silvo Zorec delavcem začel vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi; več kot 650 zaposlenim v CPM, d. d., jih bodo vročali še jutri in v ponedeljek, delovno razmerje pa jim bo prenehalo po izteku 15-dnevnega odpovednega roka, je povedala Barbara Matul iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije. Takrat bodo tudi prejeli delovne knjižice, s katerimi se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje.

Potem ko so ostali brez zaposlitve, si lahko po besedah Barbare Matul 656 delavcev CPM finančno pomoč najprej obeta na začetku aprila oziroma okrog 10. aprila iz jamstvenega sklada; iz tega naj bi jim izplačali lanski regres, polovico januarske plače in celo plačo za februar, kar jim dolguje propadlo gradbeno podjetje (jamstveni sklad nato ta denar izterja iz stečajne mase), pri tem pa delavci pričakujejo še eno plačo za odpravnino. Kot je pojasnila Matulova, tako z jamstvenim skladom kot tudi z zavodom za zaposlovanje zelo dobro sodelujejo; zadnji se je medtem že pripravil na prijavo večje skupine delavcev CPM. Po besedah Vlaste Stojak, direktorice mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje, so se že sestali s stečajnim upraviteljem in se dogovorili za izmenjavo dokumentacije, v času odpovednega roka pa se bodo posebej organizirali, tako da jih bodo za prijavo na zavod sprejemali naročene in se s tem izognili morebitni gneči. Zdaj že nekdanji delavci CPM si od zavoda prvi denar lahko obetajo 15. aprila, je povedala Stojakova, vendar bo to nadomestilo le delno; samo za tisti del marca, ko so že bili dejansko brezposelni.