Delavcem Steklarske bodo plačani vsi neplačani prispevki

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je delavcem Steklarske nove v stečaju obljubil, da bo država neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje poplačala. Vse današnje obljube so zapisali v pisni obliki.

Objavljeno
22. september 2009 18.34
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je na današnjem enournem sestanku s predstavniki nekdanjih delavcev Steklarske nove v stečaju obljubil, da bo država neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ki niso bili poravnani že od leta 2004, le poplačala, je danes povedal predstavnik zaposlenih Stjepan Miklaužić.

Dejal je tudi, da jim je Pahor, ker so delali v državnem podjetju, ki je bilo v lasti Kapitalske družbe, obljubil tudi izplačilo odpravnin, ne glede na to, koliko denarja se je nabralo v stečajni masi. Za obljubljeno poplačilo prispevkov bi sicer država morala zagotoviti okrog 2,5 milijona evrov.

 

Na sestanku, katerega se je udeležil tudi predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik, je bilo dogovorjeno še, da se vse današnje obljube zapišejo v pisni obliki in se do konca naslednjega tedna pošljejo predstavnikom zaposlenih.

 

Miklaužić je pojasnil, da je Pahor zaradi izpolnitve podanih obljub napovedal tudi spremembo zakona o stečaju ter zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju.

 

Sklepe današnjega sestanka bo Miklaužić predstavil delavcem, ki se bodo v prihodnjih dneh zbrali na zboru delavcev, če obljube ne bodo uresničene, pa se bodo odločali o gladovni stavki ali protestu pred vladnim poslopjem v Ljubljani.

 

Miklaužić pa je že v četrtek napovedal, da so se s stečajnim upraviteljem Štefanom Rolo dogovorili, da bodo delno najeli proizvodnjo in opremo podjetja, če na prvem naroku, ki bo sredi oktobra, Rola ne bo našel kupca.

 

Takrat je tudi pojasnil, da bodo v primeru delnega najema Steklarske nove, ki je pred uvedbo stečaja zaposlovala 248 delavcev, v prvi fazi zaposlili od 20 do 25 delavcev. Na vprašanje, kako bodo zagotovili začetni, obratni kapital, je Miklaužić odgovoril, da bodo sami delavci prispevali denar potreben za plačilo najemnine, surovin za en mesec in energije. Skupno bi tako morali zbrati 15.000 do 20.000 evrov.