Delavci Gorenja grozijo z generalno stavko

Delavci Gorenja bodo v primeru, da se z upravo družbe ne bodo uspeli dogovoriti o višjih plačah, 8. oktobra pripravili generalno stavko. Od vodstva zahtevajo prehod na 40-urni delovni čas in 10-odstotno zvišanje plač.

Objavljeno
28. september 2009 11.08
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Velenje - Delavci Gorenja v primeru neuspelih pogajanj z upravo družbe o višjih plačah za 8. oktober napovedujejo generalno stavko. Do 7. oktobra tako delavci nepreklicno zahtevajo prehod na 40-urni delovni teden s 1. oktobrom letos in 10-odstotno zvišanje plač glede na lansko oktobrsko.

 

Delavci prav tako zahtevajo 150 evrov neto povišanja osnovne plače vsem zaposlenim do vključno VII. tarifnega razreda, kar vključuje delavce na čakanju, v bolniškem staležu, čistilke in vse zaposlene v skupini Gorenje, vključno s hčerinskimi podružnicami, so danes sporočili iz Združenja delavcev vseh podjetij Gorenja v Sloveniji.

 

Od uprave Gorenja delavci pričakujejo tudi izplačilo draginjskega dodatka v višini 150 evrov neto tudi za september ter odpravo krivice, do katere je prišlo pri izplačilu 150 evrov draginjskega dodatka za avgust letos pri čistilkah, gostinskih delavcev in delavcih v bolniškem staležu.

 

Delavci napovedujejo, da bodo v primeru, če njihove zahteve ne bodo upoštevane do 7. oktobra, dan kasneje začeli generalno stavko.

 

Predstavniki delavcev in sindikata so na petkovih pogajanjih o višjih plačah zavrnili predlog uprave Gorenja. Po besedah vodje pogajalske skupine Žana Zebe so predlog Gorenjeve uprave ocenili kot slab in nesprejemljiv za delavce, podrobnosti predloga pa ni želel razkriti.

 

Zeba tako pričakuje, da bo uprava Gorenja v tretji krog pogajanj, ki bo v sredo, prišla z izboljšanim predlogom.

 

Uvodna pogajanja so se začela v sredo, ko je pogajalska skupina upravo Gorenja seznanila s svojimi zahtevami. Uprava družbe pa je pogajalsko skupino seznanila med drugim tudi s pripravo izračuna za popravek najnižjih plač socialno najbolj ogroženih zaposlenih.

 

Prav tako je uprava Gorenja članom pogajalske skupine predstavila način ohranitve kreativnih, razvojno naravnanih delovnih mest, ne da bi bila pri tem ogrožena konkurenčnost Gorenja in njegovo pozitivno poslovanje.