Delavci MTB obveščeni o stečaju

Direktor mariborskega podjetja MTB, v katerem 120 delavcev že več kot teden dni skuša s stavko izterjati poplačilo zaostalih obveznosti, Viktor Lednik, je zjutraj delavce obvestil, da pogovori z bankami niso bili uspešni, zato bodo še danes začeli postopke za stečaj.

Objavljeno
08. marec 2011 12.01
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Maribor - Kot je za STA povedala Breda Črnčec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, bodo delavci s stavko nadaljevali vse do uradne objave stečaja mariborskega gradbinca, a bodo to počeli na svojih domovih.

"S tem je konec zgodbe MTB. Čeprav so razočarani, pa delavci po eni strani čutijo olajšanje, saj bodo tako vsaj čim prej prišli do denarja na zavodu za zaposlovanje in jamstvenega sklada, ker je vprašanje kdaj, če sploh, bodo dočakali kaj iz stečajne mase podjetja," je še povedala Črnčecova.

Ob tem je dodala, da bo sindikat skušal vsaj minimalno pomagati, v kolikor bodo lahko, saj se na sindikat gradbeništva po pomoč obračajo številni delavci, ki so ostali brez zaposlitve po vsej državi. Zlasti bodo delavcem v oporo pri izpolnjevanju obrazcev, napotili pa jih bodo tudi na humanitarne organizacije, so zapisali pri STA.

Delavci MTB v lasti Blaža Mlinariča, podjetja, ki je bilo lani v prisilni poravnavi, tako niso dočakali polovice januarske plače skupaj s poplačili posojil in stroški za prevoz na delo. Stavkajoči delavci so sicer že ob začetku stavke napovedali, da od vodstva pričakujejo, da bo predlagalo stečaj, če podjetje do ponedeljka ne bo nakazalo zahtevanih izplačil.

S stečajem je dokončno propadel še eden od mariborskih gradbincev. Že konec januarja je bil stečaj uveden v družbi Stavbar Gradnje, kjer je delo izgubilo okoli 130 ljudi, konec februarja pa je enaka usoda doletela tudi CPM s 670 zaposlenimi. Da slika v mariborskem gospodarstvu ni rožnata niti v drugih branžah, pa je dokazal še začetek stečajnega postopka v Tovarni vozil Maribor (TVM), od koder se bo moralo na zavod za zaposlovanje prijaviti še okoli 140 ljudi.