Delavci MTB začeli s stavko

Okrog 40 delavcev gradbene družbe MTB je zjutraj ob 7. uri pričelo s stavko na sedežu podjetja, medtem ko preostali od 120 skupno zaposlenih stavkajo doma.

Objavljeno
25. februar 2011 10.16
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Maribor - Zaposleni v mariborskem gradbenem podjetju MTB so včeraj začeli stavkati, saj jim vodstvo družbe do izteka roka v četrtek ob polnoči ni izplačalo polovice januarske plače s poplačili posojil in stroškov za prevoz na delo. Na sedežu podjetja stavka približno 40 od skupaj približno 120 zaposlenih v podjetju, je povedala sindikalna zaupnica Breda Črnčec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Povedala je, da se direktor podjetja Viktor Lednik zjutraj ni hotel soočiti s stavkajočimi zaposlenimi. Sestal se je samo s sindikalnim odborom. Po besedah Brede Črnčec jim je Lednik povedal, da si na vse načine prizadevajo zagotoviti denar za plače in prispevke.

Če jim to ne bo uspelo do 7. marca, bo sledil »črn scenarij«, torej stečaj. MTB, ki je med gradbenim razmahom močno povečalo prihodke (z 19 milijonov evrov leta 2005 na 75 milijonov evrov leta 2008), je podobno kot druga gradbena podjetja finančna kriza močno prizadela. Prihodki so se v samo enem letu zmanjšali na dobro tretjino (na 35 milijonov evrov leta 2009, ko je izguba znašala kar devet milijonov evrov).

V MTB so se želeli rešiti s prisilno poravnavo, ki so jo upniki potrdili oktobra lani. Skladno z načrtom poravnave bi nezavarovani upniki odpisali kar 75 odstotkov terjatev (deset milijonov evrov). Kljub temu zmanjšanju bremena se podjetje očitno ne more izvleči iz likvidnostnih težav in mu zdaj grozi stečaj.