Delavci Tovarne vozil Maribor še vedno brez izplačil, o stečaju prihodnji teden

Delavci Tovarne vozil Maribor (TVM), ki od začetka leta stavkajo, danes niso prejeli decembrskih plač, čeprav so vodstvu postavili rok za izplačilo do tega dne in v nasprotnem primeru zagrozili z vložitvijo predloga stečaja podjetja.

Objavljeno
11. februar 2011 13.32
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Maribor - Odločitev o tem bodo predstavniki delavcev sprejeli prihodnji teden, piše STA. Delavci od vodstva podjetja, ki je v večinski lasti skupine Viator&Vektor, terjajo neizplačane decembrske plače, lanski regres in odpravnine, konec prihodnjega tedna pa jim bi bilo treba izplačati še januarske plače.

Sekretar štajerskega sindikata SKEI Branko Medik je za STA pojasnil, da je glavni izvršni direktor skupine Viator&Vektor Milan Šajn delavcem obljubil poplačilo vseh dolgov do 18. februarja, a mu ti ne verjamejo. "Delavci so obupani, saj nimajo sredstev za preživetje," je poudaril in dodal, da bo v ponedeljek v TVM ponovno potekal zbor delavcev, na katerem bodo dorekli, kako naprej.

Predstavniki zaposlenih so v sredo na sestanku s predsednikom uprave podjetja Janezom Lipušem napovedali, da bodo v primeru, da do današnjega dne ne bo izplačil, vložili predlog za stečaj podjetja. "Izgleda, da se bomo morali odločiti za to," je povedal Medik.

Iz skupine Viator&Vektor so medtem sporočili, da skupaj z upravo družbe TVM še vedno iščejo rešitve, ki bi omogočile obstoj in razvoj podjetja. "Poslovne razgovore - s ciljem nadaljevanja proizvodnje - nadaljujemo z več poslovnimi partnerji. V primeru, da se za ugodno rešitev ne dogovorimo do 18. februarja, bo nadzorni svet TVM skupaj z upravo sprejel odločitev, ki bo v skladu s slovensko zakonodajo," še piše STA.

TVM, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov, je v krizi že dobro leto in pol. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so 3. januarja začeli stavko, dodaja STA.