Delavci v kranjski Zvezdi napovedujejo stavko

Delavci kranjske tekstilne tovarne Zvezda bodo 2. novembra pričeli s stavko. Do konca minulega tedna namreč niso prejeli plač za september in del regresa, v podjetju pa zamujajo tudi s plačilom prispevkov.

Objavljeno
26. oktober 2009 20.13
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Kranj - Predsednica upravnega odbora Nevena Tea Gorjup ni bila dosegljiva. Sindikalist Janez Podgorelec je danes še dejal, da bodo delavci v tovarni stavkali od 6. ure naprej oziroma do izpolnitve zahtev. Ob tem dodaja, da bodo, v kolikor bodo do konca tega tedna plače le prejeli, stavko odpovedali, a je do te možnosti precej skeptičen, saj je podjetje po njegovih podatkih že insolventno.

Kot je znano, ima Zvezda, ki zaposluje 65 ljudi, v zadnjih mesecih težave s tekočim poslovanjem, zato proizvodnja obratuje le delno. Zaposleni že tri mesece prejemajo plače z zamudo, pri čemer je za september še sploh niso dobili. Prav tako nimajo poravnanih prispevkov in niso prejeli regresa. Medtem ko podjetje naročila ima, denarja za poln zagon proizvodnje nima.

Sicer pa je vodstvo minuli teden zaposlenim predlagalo prestrukturiranje podjetja, in sicer tako, da bi 25 delavcev in dejavnost moda prenesli na strateškega partnerja, podjetje Tekstina iz Ajdovščine, tehnični in razvojni program pa bi prenesli v hčerinsko podjetje Zvezda TSP. Podgorelec večjega učinka tega prestrukturiranja ne vidi in dodaja, da je v tem načrtu preveč neznank.