Delničarji enotno na pogajanja

Delničarji Ljubljanske borze, ki jo želi prevzeti skandinavska borzna skupina OMX, naj bi sklenili delničarski sporazum o skupnem nastopu pri pogajanjih s tujim prevzemnikom.

Objavljeno
10. januar 2007 09.49
Marko Simoneti
Ljubljana – Delničarji Ljubljanske borze, ki jo želi prevzeti skandinavska borzna skupina OMX, bodo predvidoma jutri (v četrtek, op. p.) sklenili delničarski sporazum o skupnem nastopu pri pogajanjih s tujim prevzemnikom, s čimer bodo poskusili doseči višjo ceno za delnico. Pri tem se bodo podpisniki sporazumoma zavezali k možnosti uveljavljanja predkupne pravice, predvidene pa naj bi bile tudi visoke kazni za primer predčasnega »izstopa«, smo izvedeli neuradno. Vse pa kaže, da skupina OMX ni edina, ki jo mika Ljubljanska borza vrednostnih papirjev. Uprava borze pod vodstvom Marka Simonetija je na včerajšnji seji nadzornega sveta njegove člane namreč seznanila tudi z imeni drugih potencialnih prevzemnikov borze, neuradno se zanjo poleg skupine OMX zanimajo tudi nemška (Deutsche Börse), varšavska, atenska in dunajska borza in skupina Euronex.

Na uradno vprašanje, kdo poleg skandinavske skupine OMX je še izrazil interes za prevzem, na Ljubljanski borzi včeraj niso hoteli odgovoriti, potrdili pa so, da je potencialnih interesentov več: »Uprava borze je predstavnikom lastnikov (nadzornikom, op. p.) posredovala tudi kontakte vseh drugih organizatorjev trgov, ki so v času od ponudbe OMX izkazali interes za strateško partnerstvo oziroma vstop v lastništvo borze,« so po seji nadzornega sveta sporočili s Slovenske ceste 56.

Več si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!