Delodajalci bodo lobirali

Delodajalci so na današnjih pogajanjih o predlogu novele zakona o delovnih razmerjih napovedali, da bodo za spremembe zakona lobirali pri ministrih in poslancih.

Objavljeno
02. april 2007 16.58
Predsednik združenja delodajalcev Samo Hribar Milič
Ljubljana – Delodajalci so na današnjih pogajanjih o predlogu novele zakona o delovnih razmerjih napovedali, da bodo za spremembe zakona lobirali pri ministrih in poslancih. Korak so napovedali, ko resorna ministrica Marjeta Cotman ni sprejela predloga delodajalcev, da bi odprli tudi določila, na katera se nanašajo njihovi predlogi sprememb. "Spremembe zakona bomo skušali doseči z vsemi zakonitimi sredstvi," je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije Igor Antauer.

Antauer: Borimo se tudi za pravice delavcev

"S tem se borimo tudi za delavce. Ko bo šlo gospodarstvo navzdol, bodo delavci zaradi nekonkurenčnosti gospodarstva trpeli," je poudaril Antauer in opozoril, da so trenutno pogajanja o noveli neresna in neodgovorna ter kot taka ne bodo pripeljala do želenih rezultatov.

"Če nekdo ne omogoči pravega dialoga, potem očitno ustvarja stanje popolnega nezaupanja, ki ga je ministrica ustvarila že takrat, ko je sindikatom nekaj obljubila še prej, preden je slišala drugo stran," je bil kritičen.

Razpravljali le o pismu

Socialni partnerji na današnjih pogajanjih samega zakona niso obravnavali, razprava se je vrtela zgolj okoli pisma o nameri glede pogajanja o noveli, ki ga je delodajalcem in delojemalcem pred dnevi poslalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Pogajanja so pokazala, da vsaka stran pismo razume drugače. Kot je pojasnil Antauer, je ostalo nedorečeno, ali so odprta vsa poglavja zakona. "Ministrica kljub izrecnemu vprašanju ni hotela odgovoriti," je povedal Antauer in dodal, da je bila ministrica na današnjih pogajanjih žaljiva.

"Tako nizke ravni socialnega dialoga v dveh letih, odkar sem na združenju, še nisem videl," je bil kritičen. Delodajalci so, kot je dejal, že nekajkrat ponovili, da se bodo pogajali. Tako bodo prisotni tudi na za petek napovedanem nadaljevanju pogajanj.

Razprava o vseh ali le določenih vprašanjih?

"Nikoli nismo rekli, da se ne bomo pogajali. Problem pa je v tem, da eni razumemo, da lahko na dnevni red damo vsa vprašanja, eni pa, da se bomo pogajali samo o tem, kar je pripravilo ministrstvo," je pojasnil Antauer.

Sporna točka pisma o nameri o vsebini pogajanj določa, da se bodo socialni partnerji pogajali o tistih določilih zakona, ki so bila že doslej odprta, ne izključuje pa možnosti, da bi se pogajali tudi o drugih sprejemljivih stvareh, če bi dosegli konsenz, je pojasnil predsednik Pergama Dušan Rebolj.

O predlogih delodajalcev, kot so odprava plačanega odmora za malico, znižanje odpravnin, skrajšanje odpovednih rokov itd., bi se tako pogajali le, če bi o odprtju teh določil zakona dosegli konsenz.

Delodajalci so zato zahtevali tako spremembo točke, da bi se lahko pogajali tudi o njihovih predlogih. A ministrica jih je zavrnila, je dejal Rebolj. "Delodajalci so napovedali, da bodo v primeru, da se o posameznem členu ne bomo dogovorili oz. ne bo konsenza, bodo šteli, da je cel zakon neusklajen in bodo lobirali pri drugih ministrih in v parlamentu," je pojasnil.

"To pomeni negiranje socialnega partnerstva in socialnega dialoga že v naprej. Lobiranje pa pomeni vmešavanje v način dela vlade, da se skušajo politično vmešavati v odnose med ministre in v dogajanje v parlamentu. To je skrajno nedopustno. Tako sindikati še nikoli nismo ravnali," je bil kritičen Rebolj.

Hribar Milič: Delodajalci za dosego svojih ciljev ne moremo na cesto

Delodajalci za dosego svojih ciljev ne moremo na cesto, zato bomo svoje predloge skušali uresničiti drugje, je po današnjih pogajanjih o zakonu o delovnih razmerjih je povedal začasni predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. "To je posledica trmastega vztrajanja sindikatov, da se o določenih stvareh ne bodo pogajali," je dejal.

"Ker nismo uspeli s predlogom, da smo v pogajanjih vsi socialni partnerji enakopravni in se lahko pogajamo o vsem, smo se odločili, da bomo predloge, ki jih nasprotna stran niti na mizo ni želela dati, uveljavljali na drugačen način," je dejal. "Ne moremo na cesto, imamo pa druge oblike dialoga," je dodal.

Sindikati so na pogajanjih o spremembah zakona o delovnih razmerjih uspeli ministrico za delo, družino in socialne zadeve Marjeto Cotman prepričati, da ni odstopila od predloga, ki so ga sindikati sprejeli in ni vključeval pogajanj o odmorih za malico, znižanju odpravnin, skrajšanju odpovednih rokov, ipd., je pojasnil Hribar Milič.

Na vprašanje, kaj pomeni to za socialni dialog, je dejal, da bo ta potekal "na ravni tistega, kar bodo sindikati dopustili". "Česar ne bodo dopustili, bomo skušali uveljavljati na drug način. Ne preostane nam drugega, kot da gremo mimo njih in se poskušamo pogovoriti drugje," je povedal.

Po besedah Hribar Miliča delodajalci s poslanskimi skupinami ali poslanci stikov zaenkrat še niso navezovali.