Denarno pomoč prejelo 172 tujih delavcev

Ta teden je denarno pomoč prejelo 172 delavcev tretjih držav, ki so se v Sloveniji znašli v težkem finančnem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov. V ponedeljek bo 230 evrov pomoči prejelo še 235 delavcev.

Objavljeno
11. marec 2011 12.31
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Ljubljana - Lokalne komisije, ki obravnavajo vloge, so sicer prejšnji teden od 217 prejetih vlog odobrile 190 vlog. Ta četrtek pa so komisije od 265 prejetih vlog odobrile 235 vlog. Znova je bilo največ vlog iz Ljubljane (od 132 prejetih so jih odobrili 131), so danes za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Komisije bodo obravnavale vloge še nekaj naslednjih četrtkov, izplačila pa bodo vsak ponedeljek, in sicer do preklica. Delavci, ki so upravičeni do pomoči, prejmejo denar osebno.

Vlada je sredi februarja za zagotovitev nujnih sredstev za preživetje tujih delavcev v Sloveniji namenila 300.000 evrov, ki jih je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na podlagi sklepa o dodelitvi sredstev humanitarnim organizacijam in v skladu s pogodbo v enakem deležu razdelila med Rdeči križ Slovenije in Slovensko Karitas. Ti dve humanitarni organizaciji pa bosta denar razdelili med delavce, ki bodo pravico uveljavljali na podlagi vloge.

Na podlagi podatkov centrov za socialno delo vlada ocenjuje, da je v materialni stiski trenutno med 600 in 700 tujih delavcev, tako da bo lahko vsak delavec, ki izpolnjuje enega izmed opredeljenih pogojev, prejel 230 evrov, v primeru nadaljevanja stiske pa prihodnji mesec še 230 evrov, poroča STA.

Finančna pomoč je namenjena delavcem tretjih držav, ki ne bi mogli uveljavljati pravic do prejemkov iz naslova prenehanja zaposlitve v skladu z zakonom in mednarodnimi pogodbami.

To velja tako za tiste, ki so izgubili zaposlitev ter so jim prenehala veljati delovna dovoljenja in dovoljenja za prebivanje v Sloveniji, kot tudi za tiste, ki še imajo veljavno osebno delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje v Sloveniji, ali pa so celo še vedno zaposleni v Sloveniji, vendar niso prejeli plače v zadnjih dveh mesecih.

"Ob tem pa si Slovenija ves čas prizadeva tudi, da bi tudi BiH čim prej ratificirala spremembe sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo in BiH, na podlagi katerega bodo lahko tuji delavci iz BiH uveljavili pravico do denarnega nadomestila," so poudarili na ministrstvu.

Bosanski minister je ob podpisu sporazuma sicer napovedal, da bo pri njih postopek ratifikacije lahko opravljen šele po konstituiranju novega parlamenta, vendar na slovenskem ministrstvu pričakuje, da bo tudi bosanska stran vložila vse napore v to, da bi delavci čim prej dobili izplačilo denarnega nadomestila za primer brezposelnosti.

Slovenski državni zbor je omenjeni sporazum ratificiral v ponedeljek, veljati pa bo začel, ko bo postopek ratifikacije opravljen še v BiH.