Direktorica Noviste vtraja, da se delavec izseli

Potem ko smo včeraj poročali, da je Marjanca Kaučič, direktorica podjetja Novista (hčerinsko podjetje SCT-ja d. d.), ki upravlja z delavskim domom na Šmartinski cesti v Ljubljani, nad nekdanjega delavca podjetja SCT GEM Gradbena mehanizacija Zuhdijo Nišića zaradi neplačila najemnine za bivanje v domu poslala policista, sta se Kaučičeva in Nišić danes dopoldne soočila še v živo.

Objavljeno
03. februar 2011 18.03
Maja Prijatelj, panorama
Maja Prijatelj, panorama
Ljubljana - Kaučičeva je vztrajala pri zahtevi, da mora Nišić poravnati najemnino za prebivanje v domu, sicer ga bo moral zapustiti. Nišić pa je dejal, da bo ostal v stanovanju, ker nima iti kam drugam.

Spomnimo: SCT GEM je delavcu Zuhdiji Nišiću 14. decembra lani nezakonito prekinil delovno razmerje za določen čas, kakor je razsodilo tudi Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Sodišče je v obrazložitvi navedlo, da ga je podjetje dolžno pozvati nazaj na delo v osmih dneh. Vendar se to ni zgodilo, vmes pa je podjetje razglasilo stečaj. S prekinitvijo pogodbe o zaposlitvi je delodajalec, ki je Nišića tudi prijavil na nastanitev v delavskem domu, iz njegove plače prenehal odvajati najemnino za njegovo prebivališče, zato je Kaučičeva delavca 25. januarja pri Upravni enoti Ljubljana in na pristojni policijski enoti Policijske uprave Ljubljana odjavila z začasnega prebivališča.

Kaučičeva je na današnjem srečanju »priznala, da so Nišiću verjetno nezakonito zamenjali ključavnico na vratih njegove sobe, vendar je napovedala, da bodo to ponovili, če stanovanja ne bo zapustil,« je njene besede povzel Nišićev kolega Besim Hasančević, ki je bil navzoč pri srečanju.

Hasančević je spregovoril tudi o stiski drugih nekdanjih delavcev SCT GEM-a. V podjetju jih je bilo zaposlenih 400, nekateri še vedno prebivajo v delavskem domu na Šmartinski. »Ljudje jedo hrano s pretečenim rokom trajanja, da bi plačali to jebeno stanovanje. Vendar o tem nočejo govoriti, ker se bojijo.«

V podobnem položaju je tudi sam. 31. decembra lani mu je delodajalec SCT Eba, še eno hčerinsko podjetje SCT-ja, prekinil pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Ker ima do podjetja terjatve, je Kaučičevi kot direktorici hčerinske družbe SCT predlagal poravnavo neplačane najemnine za prebivališče iz naslova terjatev, vendar je predlog zavrnila. Čeprav so v SCT Ebi 30. novembra lani odpustili 80 delavcev, ta še ni šla v stečaj, vendar nekateri delavci na slovenskih gradbiščih niso prejeli plačila, je po telefonu povedal Hasančević. »Enim je že pretekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, drugi še delajo, vendar niso plačani. Če tri dni ne pridejo na delo, dobijo odpoved.«

Toda le še vprašanje časa je, kdaj bodo izigrani in izrabljani gradbeni delavci svoj glas povzdignili tudi na ulici. Po Hasančevićevih besedah se bo nekaj zgodilo že prihodnji teden.