Do dogovora ni prišlo

Delavci in vodstvo Gorenja so na pogajanjih nekoliko približali stališča gleda povišanja plač, vendar do dogovora niso prišli. Uprava družbe bo v četrtek popoldne pogajalski skupini v pisni obliki podala svoj predlog.

Objavljeno
30. september 2009 09.25
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Velenje - Delavci in vodstvo Gorenja so na današnjih pogajanjih nekoliko približali stališča gleda povišanja plač, vendar do dogovora niso prišli, je povedal vodja pogajalske skupine Žan Zeba. Dejal je, da jim bo uprava družbe v četrtek popoldne v pisni obliki podala svoj predlog, ki ga bodo potem, skupaj z njihovim predlogom, predstavili medijem.

 

Ali se bodo po seznanitvi z novim predlogom uprave Gorenja pogajanja nadaljevala, Zeba danes ni mogel odgovoriti.

 

V Gorenju pa so potrdili, da so se današnja pogajanja zaključila z dogovorom, da bo uprava v četrtek delojemalski strani v pisni obliki predala zadnji za podjetje še vzdržni predlog.

 

Opozorili so tudi, da se je zjutraj sestal svet delavcev Gorenja, ki je obravnaval tudi razmere po ustavitvi dela pred dvema tednoma in zahtevah delavcev po povečanju plače. Svet delavcev je tako sprejel sklep, v katerem izraža razumevanje za stisko in želje svojih sodelavcev po povišanju plače, ki so dejansko nizke, še dodatno zaradi ukrepov reševanja učinkov krize.

 

Svet delavcev pričakuje, da bosta pogajalski skupini delodajalca in delojemalca uporabili zadostno mero razuma in sklenili dogovor, ki bo koristil vsem zaposlenim kakor tudi dolgoročnemu razvoju Gorenja. Prepričani so tudi, da so se pogajalci s strani delojemalcev, torej sindikat SKEI in skupina predstavnikov zaposlenih, poenotili glede zahtev po višjih plačah. Le s poenotenimi zahtevami bo namreč možen dogovor z upravo.

 

"Nikakor pa se v svetu delavcev ne moremo strinjati, da bi se pogajalske zahteve sprotno spreminjale in da bi se v primeru nedoseženega sporazuma ogrozila delovna mesta in obstoj Gorenja. Svet delavcev apelira na zaposlene, da tudi v tako težkih in zahtevnih razmerah, pokažemo svojo enotnost v premagovanju ovir," so zapisali člani sveta delavcev.

 

Spomnimo, da delavci do 7. oktobra nepreklicno zahtevajo prehod na 40-urni delovni teden s 1. oktobrom letos in 10-odstotno zvišanje plač glede na lansko oktobrsko.

 

Med delavskimi zahtevami je tudi 150 evrov neto povišanje osnovne plače vsem zaposlenim do vključno VII. tarifnega razreda, kar vključuje delavce na čakanju, v bolniškem staležu, čistilke in vse zaposlene v skupini Gorenje, vključno s hčerinskimi podružnicami.

 

Od uprave Gorenja delavci pričakujejo še izplačilo draginjskega dodatka v višini 150 evrov neto tudi za september ter odpravo krivice, do katere je prišlo pri izplačilu 150 evrov draginjskega dodatka za avgust letos pri čistilkah, gostinskih delavcev in delavcih v bolniškem staležu.

 

Predstavniki delavcev so v primeru neuspešnih pogajanj za 8. oktober že napovedali splošno stavko.