Do evropskih plač le z višjo dodano vrednostjo

Delovno intenzivne panoge v Sloveniji bodo morale spremeniti svoj poslovni model, saj nizka dodana vrednost njenih izdelkov preprosto ne zadostuje več za zagotavljanje dostojnih plač, so včeraj ugotavljali govorci na konferenci o konkurenčnosti delovno intenzivnih panog.

Objavljeno
06. november 2009 09.46
Zveza potrošnikov Slovenije je javnosti razgrnila dopolnjeno črno listo podražitev
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Na konferenco na veliko razočaranje udeležencev zaradi zadržanosti (pri pripravi proračuna) ni prišla državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radić, ki je sporočila, da se je pozneje pripravljena srečati s predstavniki te industrije in prisluhniti sklepom konference.

Direktor združenja lesne in pohištvene industrije Igor Milavec je kot primer delovno intenzivne panoge predstavil položaj v lesnopredelovalni panogi. Dejal je, da je ta industrija po osamosvojitvi zaradi prevelike obdavčitve dela, premočnega tolarja in prepočasnega prehoda v družbo znanja izgubila večino razvojnih izdelkov. Tako je še naprej temeljila na poceni delovni sili in dobri kakovosti, kjer pa bitko s cenejšimi državami zdaj izgublja. Število zaposlenih se je denimo v desetih letih zmanjšalo z 20.000 na 15.000, dodana vrednost na zaposlenega pa znaša komaj nekaj več kot 20.000 evrov.

Zato mora po besedah Milavca panoga narediti korak v novo razvojno paradigmo z višjo dodano vrednostjo in se namesto na golo proizvodnjo usmeriti v razvoj, oblikovanje, nove tehnologije, poslovne modele... V združenju zato zdaj pripravljajo strategijo razvoja te industrije, pri tem pa pričakujejo tudi podporo države. »Država se ne želi iti sektorske politike, pa bi se morala,« je dejal in kot vzorčen primer navedel Avstrijo.

Direktorica centra za lobiranje pri Gospodarski zbornici Slovenije Alenka Avberšek je ugotavljala, da podjetja konjunkture niso izkoristila za razvojno prestrukturiranje. Tako bi zdaj aktualni 43-odstotni dvig minimalne plače lahko ogrozil 74.000 delovnih mest. »Če hočemo evropske plače, bomo morali dodano vrednost podvojiti,« je poudarila. Tudi ona se je strinjala, da bo pri tem morala s svojimi ukrepi sodelovati tudi država, ki se mora poceniti in olajšati izvršbe. Opozorila je še, da krize še ni konec in da bo ta verjetno imela obliko črke L.

Več v petkovi tiskani izdaji Dela.