Dogovor za najem podjetja

Nekdanji delavci Steklarske nove so se s stečajnim upraviteljem dogovorili, da bodo delno najeli proizvodnjo in opremo podjetja, če ta ne bo našel kupca. Delavci se bodo v torek sestali tudi s premierom in predsednikom uprave Kada.

Objavljeno
17. september 2009 18.16
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Rogaška Slatina - Nekdanji delavci Steklarske nove, ki je od maja letos v stečaju, so se s stečajnim upraviteljem Štefanom Rolo na današnjem sestanku dogovorili, da bodo delno najeli proizvodnjo in opremo podjetja, če na prvem naroku, ki bo sredi oktobra, Rola ne bo našel kupca, je povedal predstavnik zaposlenih Stjepan Miklaužić.

 

Pojasnil je tudi, da bodo v primeru delnega najema Steklarske nove, ki je pred uvedbo stečaja zaposlovala 248 delavcev, v prvi fazi zaposlili od 20 do 25 delavcev. Na vprašanje, kako bodo zagotovili začetni, obratni kapital, je Miklaužić odgovoril, da bodo sami delavci prispevali denar potreben za plačilo najemnine, surovin za en mesec in energije. Skupno bi tako morali zbrati 15.000 do 20.000 evrov.

 

Sicer se bodo delavci Steklarske nove v torek v Ljubljani sestali s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, sestanka naj bi se udeležil tudi predsednik uprave Kada Borut Jamnik. Osrednja tema pogovorov bodo neplačani prispevki za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, saj jim podjetje, katerega je bil Kad največji lastnik, te prispevke ni plačevalo že od leta 2004. Skupno gre za približno 2,5 milijona evrov neplačanih prispevkov, ki so jih delavci prijavili v stečajno maso.

 

Če pogovori v Ljubljani ne bodo uspešni, pa Miklaužić napoveduje protestni shod pred vladno palačo, posamezni delavci pa so celo pripravljeni gladovno stavkati.