Dohodninske napovedi so običajne poštne pošiljke

Dohodninske napovedi za leto 2006 prinašajo pismonoše zavezancem na dom kot običajno pošto, čeprav so v dohodninskih napovedih podatki, ki veljajo za davčno skrivnost.

Objavljeno
21. marec 2007 07.00
Ljubljana – Ste v svojem poštnem nabiralniku že dobili pošto, ki ni bila naslovljena na vas, na primer bančno obvestilo o prilivih na bančni račun pravega naslovnika in njegovih nakupih? Le od prejemnika tuje pošte je odvisno, ali jo bo obdržal ali odnesel na pravi naslov. Dohodninske napovedi za leto 2006 prinašajo pismonoše zavezancem na dom, ker je zakon o davčnem postopku letos uvedel nov pristop k napovedim: davčna uprava sama v obrazce vpiše podatke o letnih dohodkih zavezanca, ki jih je do 31. januarja dobila od izplačevalca dohodkov.

V dohodninskih napovedih, ki jih pismonoše letos raznašajo le kot običajno pošto, so torej podatki, ki veljajo za davčno skrivnost, opozarjajo v glavnem uradu davčne uprave. Ali bo takšno opozorilo obrzdalo vašo radovednost, če boste v predal po pomoti dobili sosedovo dohodninsko napoved? Na sedežu Pošte Slovenije v Mariboru je mogoče zvedeti, da bodo njihovi pismonoše vse dohodninske napovedi dostavili med običajnim delovnim časom.

Po zakonu o davčnem postopku bo davčna uprava delno izpolnjene dohodninske obrazce za leto 2006 izdala in odposlala do 31. marca.V Pošti Slovenije, ki po pogodbi z davčno upravo raznaša dohodninske napovedi, na vprašanje, ali morajo po pogodbi z davčno upravo vse prevzete dohodninske napovedi raznositi do sobote, 31. marca, odgovarjajo: »Novi zakon o davčnem postopku predpisuje določene novosti na področju pošiljanja pošiljk z napovedmi za odmero dohodnine. Pošta Slovenije v teh dneh od davčne uprave v prenos prejema navadne pisemske pošiljke, v katerih davčna uprava pošilja davčnim zavezancem obrazce za napoved za odmero dohodnine. Pošiljke so v prenos sprejete kot navadne pošiljke in se v skladu s splošnimi pogoji izvajanja univerzalne poštne storitve prenesejo v roku največ tri dni od dne, ko jih prevzame pošta. Posebnega dogovora z davčno upravo v zvezi s tem nimamo.«

Več v tiskanem Delu