Dolamič bo stečaj GPG predlagal prihodnji teden

Brez dela bo ostalo približno 200 delavcev - GPG je zamujal pri gradnji, 
nekatere posle je tudi izgubil - Ne morejo prodati stanovanj, ki so jih gradili za trg

Objavljeno
11. marec 2011 10.05
Erika Repovž, Nejc Gole, gospodarstvo
Erika Repovž, Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da bo GPG prihodnji teden, najverjetneje 15. marca, podal predlog za stečaj podjetja. Informacijo so potrdili tudi zaposleni v grosupeljskem gradbenem podjetju, blizu direktorju Borisu Dolamiču. Kaj je prispevalo k propadu GPG? Kot pravi poznavalec razmer v gradbeništvu, ki ne želi biti imenovan, je ta družba v zadnjih letih posle pridobivala za prenizke cene, stanovanj za trg pa ne more prodati. V medijih se je v preteklih tednih večkrat poročalo, da je razglasitev plačilne nesposobnosti GPG le še vprašanje časa. Grosupeljsko podjetje ima namreč že več kot mesec dni blokirane vse transakcijske račune. Poleg tega je ciprski holding Spalting Investments v lasti Borisa Dolamiča pred tremi tedni v celoti izstopil iz lastništva GPG, d. d., GPG Holdinga in GPG Inženiringa. Komu in zakaj je prodal te družbe, ni znano, saj se investitor skriva za fiduciarnim računom banke Unicredit Bank Austria. Ciprski holding je obdržal družbo za proizvodnjo betona GPG Kipkop. S stečajem se bo število gradbenih delavcev brez dela precej povečalo; družba GPG je imela konec leta 2009 120 zaposlenih, GPG Kipkop pa 101.

Zamude pri projektih

GPG je na razpisih ljubljanskega in državnega stanovanjskega sklada pridobil posla za gradnjo dveh sosesk. Tako je gradil 183 stanovanj v soseski Polje II. A gradnja soseske, vredne 14 milijonov evrov, trenutno stoji, je pojasnila direktorica ljubljanskega stanovanjskega sklada Jožka Hegler: »Zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti smo 18. februarja letos odstopili od gradbene pogodbe z GPG in unovčili bančno garancijo za dobro izvedbo. Dne 28. februarja smo začeli primopredajo gradbišča, ki še poteka, in fizično varovanje območja.« Kot je dodala, bodo v sodelovanju z izvedbenim inženiringom sklenili neposredne pogodbe s podizvajalci in ponovno zagnali gradnjo. Objekti naj bi bili končani jeseni, torej z nekajmesečno zamudo.

GPG je bil izbran tudi za gradnjo 402 stanovanj na Brdu v Ljubljani, vrednih približno 30 milijonov evrov. Kot so na spletnih straneh zapisali v državnem stanovanjskem skladu, ki je investitor, se je intenzivnost izvajanja pogodbenih obveznosti na gradbišču zmanjšala januarja: »Vzroki za zmanjšano aktivnost na gradbišču so zagotovo v slabši likvidnosti družbe GPG, ki se kaže v evidentiranih neporavnanih obveznostih na njenih transakcijskih računih.« Gradnja vseh treh funkcionalnih enot se je začela pred enim letom, po prvotnih načrtih pa naj bi bila končana v pri polovici prihodnjega leta. Kakšna bo zamuda zaradi težav GPG? »Zmanjšanje aktivnosti izvajalca na gradbišču ali morebitno prenehanje pogodbenega sodelovanja bi lahko privedli do podaljšanja roka gradnje, za koliko, ta trenutek še ni mogoče oceniti ali napovedati,« so odgovorili na skladu.

Veliko neprodanih stanovanj

GPG je prav tako glavni izvajalec del pri gradnji študentskega naselja v Izoli, a tudi pri tem glede na terminske načrte zamuja. Z zamudo bo končana še Kristalna palača, 20-nadstropni nebotičnik, ki ga gradi GPG. Njena investitorica je družba Skai center, ta je v večinski lasti BTC. »Na objektu se izvajajo zaključna dela. Z GPG zaključujemo, tako da bomo v prihodnjih dneh za izvedbo manjših zaključnih del podpisali tudi nekaj pogodb s podizvajalci. Pričakujemo, da bo odprtje maja,« so povedali v Skai centru. Projekt je vreden 50 milijonov evrov, od tega so gradbena, obrtniška in investicijska dela vredna 31 milijonov evrov. Po neuradnih podatkih je GPG na Kristalni palači ustvaril izgubo. Ali to drži? »Mislim, da težave GPG izvirajo iz drugih projektov, in ne iz gradnje Kristalne palače, saj investitor korektno poravnava vse svoje obveznosti,« so še odgovorili v Skai centru.

GPG ima po neuradnih informacijah težave pri prodaji tržnih stanovanj in poslovnih prostorov. Grosupeljski gradbinec je v soseski Nokturno na Markovcu konec lanskega leta zgradil 235 stanovanj, štiri poslovne prostore in 560 parkirnih prostorov v garažah, v skupni vrednosti več kot 50 milijonov evrov. Doslej so jih menda prodali le tretjino. Večina njegovih stanovanj ostaja neprodanih tudi v naselju Jezero v Cerknici. Stanovanja prodaja še v Viru pri Domžalah, Ankaranu in Ivančni Gorici, poslovne prostore pa v Dravogradu.