Dorekli ribiške kvote za prihodnje leto

Ministri držav članic Evropske unije, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, so po dolgotrajnih pogajanjih v Bruslju dosegli dogovor glede kvot za ulov rib v letu 2007.

Objavljeno
21. december 2006 14.17
Ribiči
Bruselj - Ministri držav članic Evropske unije, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, so po dolgotrajnih pogajanjih v Bruslju minulo noč dosegli dogovor glede kvot za ulov rib v Atlantskem oceanu, Severnem morju in Rokavskem prelivu v letu 2007. Pri tem so se sporazumeli za zmanjšanje izlova polenovk za petino.

Po 36 urah pogajanj so se države članice EU sporazumele, da bodo izlov polenovk zmanjšale za 15 ali 20 odstotkov, odvisno od ribolovnega območja, najbolj pa bodo prizadeti ribiči ob zahodni obali Škotske in Walesa. Najtežje je bilo prepričati Veliko Britanijo, Dansko in Nizozemsko, ki so najbolj odvisne od ulova polenovk.

Evropska komisija je predlagala zmanjšanje skupnega dovoljenega ulova polenovk, ki so vedno bolj ogrožena vrsta, za 25 odstotkov, vendar pa je komisar za ribištvo Joe Borg kljub temu zadovoljen. Kot je dejal, dogovor "krepi naš postopen, a trajen pristop k trajnostnemu ribištvu".

Preizkusni ribolov sardel

Francija in Španija sta tudi dosegli dogovor o ulovu sardel v Biskajskem zalivu, v skladu s katerim bosta omogočili trimesečni "preizkusni ribolov". Tako bo lahko deset odstotkov ribiških ladij obeh držav (t.j. dvajset španskih in osem francoskih ladij) v tem zalivu tri mesece lovilo sardele, zatem pa bodo strokovnjaki preučili položaj in sprejeli novo odločitev glede lova teh rib.

Francoski kmetijski minister Domninique Bussereau je dogovor označil za "sprejemljiv kompromis", glede na to, da je Evropska komisija julija letos povsem prepovedala lov na sardele v Biskajskem zalivu, saj ocenjuje, da je tam ogrožen njihov obstoj.

Kmetijski ministri EU se ob koncu vsakega leta dogovarjajo o obsegu kvot za posamezne ribje vrste v morjih ter njihovi razdelitvi med državami za naslednje leto. Pri tem želijo doseči ravnotežje med ribiško industrijo, katere preživetje je odvisno od ulova, in okoljevarstvenimi pomisleki, predvsem kar zadeva ogrožene vrste.

Okoljevarstveniki: Nove ribiške kvote "recept za katastrofo"

Kvote za ulov rib v Atlantskem oceanu, Severnem morju in Rokavskem prelivu, ki jih je za leto 2007 določila Evropska unija, ne upoštevajo opozoril in nasvetov znanstvenikov ter bodo pospešile iztrebljenje že tako izčrpanih zalog rib, predvsem polenovk, se je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na odločitev EU odzvala mednarodna okoljevarstvena organizacija World Wildlife Fund.

Posmehovanje znanstvenim nasvetom je postala standardna praksa pri sprejemanju odločitev ministrov EU, pristojnih za kmetijstvo in ribištvo, je opozorila organizacija.

Ministri držav članic EU, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, so minulo noč v Bruslju po dolgotrajnih pogajanjih dosegli dogovor glede kvot za ulov rib v letu 2007. Pri tem so se sporazumeli za zmanjšanje izlova polenovk za 15 ali 20 odstotkov, odvisno od ribolovnega območja.

Kmetijski ministri EU se ob koncu vsakega leta dogovarjajo o obsegu kvot za posamezne ribje vrste v morjih ter njihovi razdelitvi med državami za naslednje leto. Pri tem želijo doseči ravnotežje med ribiško industrijo, katere preživetje je odvisno od ulova, in okoljevarstvenimi pomisleki, predvsem kar zadeva ogrožene vrste.