Država je smučarje in kopalce odgnala v tujino

Slovenski smučarski navdušenci so se v bojazni pred gnečo med enotedenskimi počitnicami raje podali v tujino, ugotavljajo po slovenskih turističnih centrih, tudi v Smučarskem središču Cerkno.

Objavljeno
28. februar 2011 09.54
Blaž Močnik, Ivan Gerenčer, Rok Šinkovec, Posel in denar
Blaž Močnik, Ivan Gerenčer, Rok Šinkovec, Posel in denar
S prstom so pokazali na odločitev šolskega ministrstva o združitvi šolskih počitnic, češ da jim prinaša precejšnje negativne posledice, na katere so opozarjali že ob napovedi ukrepa šolskega resorja. Menijo celo, da bi veljalo počitnice za teden dni podaljšati.

»Zaradi bojazni naših obiskovalcev, da bo na smučiščih v tednu šolskih počitnic prevelika gneča, so ti že prej rezervirali počitnice v tujini. Vse priprave, energijo, ki smo jo žičničarji vložili v kakovstno pripravljene proge in dejavnosti na smučišču, niso obrodile ustreznih sadov, saj ponudbe nismo mogli niti pokazati. Posebno to velja za bolj oddaljena smučišča, kjer so tudi cestne povezave s središči slabe,« je opozorila direktorica družbe Hotel Cerkno, ki upravlja smučišče na Črnem vrhu, Renata Bajt Kovač.

Na SC Cerkno so poudarili, da so trženje za termin šolskih počitnic posebej usmerili na domači trg, za druge termine pa so se usmerili na okoliška tržišča. Trdijo, da jim je zato v zimski sezoni zmanjkal teden dni boljše obiskanosti, kar bo imelo negativno posledico v prihodkih. »Že tako se gospodarska kriza še vedno močno kaže v turističnem gospodarstvu, poleg tega pa smo tiste goste, ki še smučajo, zaradi prej omenjenih razlogov, odgnali v tujino,« je dodala direktorica.

Renata Bajt Kovač meni, da bi morala tudi država spodbujati državljane k preživljanju počitnic v domačem okolju, tudi na domačih smučiščih. »Gorska središča so pomemben del turističnega gospodarstva, vendar so zaradi kratke sezone in zaradi odvisnosti od vremena zelo ranljiva. Zato menim, da bi nam lahko država pomagala vsaj z ustreznejšo razporeditvijo počitnic. Z razširitvijo oziroma podaljšanjem termina zimskih šolskih počitnic bi skoke v povpraševanju nekoliko zmanjšali. Primerno bi bilo, da bi bil daljši del počitnic namenjen tudi zimskim športom in rekreaciji, da bi bile počitnice morda štiridnajstnevne, in ne zgolj enotedenske. Mogoče bi za dosego tega cilja lahko vzeli kakšen dan krompirjevim ali prvomajskim počitnicam,« je sklenila.

Pomurska zdravilišča: Pomembno je 
sprotno prilagajanje

V Savinih pomurskih naravnih zdraviliščih in v ptujskih Termah je bila zasedenost med zimskimi šolskimi nekaj čez 60-odstotna in je primerljiva z lansko. Krepko so odstopale le Terme 3000, kjer sta bila hotela Termal in Ajda popolnoma zasedena, dobro pa je bil zaseden tudi luksuzni hotel Livada. Po besedah direktorice regionalne prodaje Sava TMC Metka Erjavec Granov so manjši obisk družin s šolarji uspeli pravočasno nadomestiti z drugimi gosti. To so uspeli s pestro ponudbo počitniških programov.

Vseeno smo zaradi krajših počitnic izgubili velik del dohodka, kar je logično. Med dvotedenskimi počitnicami smo imeli veliko več gostov. Številni med njimi so si najprej privoščili počitnice na snegu, nato pa še v zdraviliščih. Med krajšimi počitnicami smo veliko manj zaslužili tudi s prodajo t. i. sprostitvenih programov, ki so pri družinah z otroki zelo priljubljeni. Letos smo najbolj pogrešali družine iz Ljubljane in drugih velikih mest, ki so se zaradi krajših počitnic odločile samo za počitnice na snegu, ne pa tudi za sprostitev v zdraviliščih,« je povedala Erjavec Granova.

Na manjši obisk zdravilišč zagotovo niso vplivale le krajše šolske počitnice, pač pa tudi velika konkurenca in s tem tudi cene. V pomurskih zdraviliščih vedno bolj čutijo konkurenco bližnjih avstrijskih in vedno bolj tudi madžarskih zdravilišč. V hrvaških zdraviliščih v času počitnic še dodatno znižajo cene, madžarska zdravilišča pa so z dodatnimi vlaganji predvsem tujega kapitala postala zelo konkurenčna našim zdraviliščem.

»Naša dolgoročna usmeritev je vsestransko prilagajanje trgu, pri čemer dajemo prednost pestri ponudbi programov, ki jih sproti prilagajamo zahtevam posameznih ciljnih skupin gostov. S kakovostno ponudbo ohranjamo tudi raven naših storitev. V lendavskih Termah, ki so zelo priljubljene pri starejših gostih in športnikih, kljub veliki konkurenci hrvaških in madžarskih zdravilišč zaradi pestre ponudbe prodajamo počitniške programe po približno takšnih cenah, ki veljajo za hotele s štirimi zvezdicami, čeprav je njihov hotel Lipa v kategoriji treh zvezdic. V radenskem zdravilišču ohranjamo in dopolnjujemo visoko raven ponudbe za zahtevne in starejše goste. Termalno kopališče Banovci je v zadnjih letih z domiselnimi programi postalo pravi raj za mlade in šolarje, ptujske Terme pa so priljubljene med tistimi gosti, ki imajo radi dinamične in doživljajske počitnice. Dejstvo je, da so gostje pripravljeni plačati tudi nekoliko več, če so zadovoljni z našo ponudbo,« je povedala Metka Erjavec Granov.

Še največ škode 
povzročila vstaja Egipčanov

Ljudske vstaje so v minulih tednih temeljito načeli turistično sicer zelo zaželene cilje slovenskih gostov v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Toda naše turistične agencije še ne tarnajo. Tudi Mubarakov Egipt ali Gadafijeva Libija ne povzročata prav pomembnih izpadov dohodka naših turističnih agencij. Brez dvoma je največ »škode« našim organizatorjem v prvi polovici letošnjega leta povzročila vstaja Egipčanov, kajti zimski meseci so v naših agencijah tradicionalno vezani na obilno ponudbo počitnic in potovanj tako ob Rdečem morju kot tudi v notranjosti Egipta (križarjenja po Nilu, Kairo, piramide …). Največji izpad dohodka sta imeli agenciji Kompas in Palma , ki sta najemnici čarterskih letov v Egipt, prikrajšani sta za približno pol milijona evrov prometa. Ocene so okvirne, saj zaradi nedorečenega vračanja stroškov s strani države še ni znana uradna »usoda« izrednega prihoda gostov v začetku februarja. Pri Kompasu denimo, kjer letni promet presega 300 milijonov evrov, je to relativno majhen delež. Gost, ki si teden dni Egipta privošči za denimo 500 ali 700 evrov, agenciji ne prinese več kot približno osem odstotkov dobička.

Razen Egipta, ki ga februarja kljub načrtom in vplačilom ni videlo približno 700 Slovencev, na drugih koncih trenutno nepredvidljivega sveta ni omembe vredne lokacije, kjer bi naše turistične agencije utrpele škodo. Seveda je nekaj manjših ponudnikov turističnih storitev, kot sta denimo agenciji Oskar in Pisanec, ki sta imeli v minulih dneh svoji skupini v vroči Libiji, ostalo brez podobnih aranžmajev v prihodnje, toda število Slovencev, ki se v teh mesecih odločajo za organizirano pot v Severno Afriko (brez Egipta) ali na Bližnji vzhod, je relativno majhno.

»Kompas ima trenutno goste v Izraelu, Jordaniji in Siriji, noben aranžma ni ogrožen, vsi se počutijo povsem normalno. Na tistem koncu sicer v ponudbi nimamo zgolj Jemna, saj menimo, da za naše goste ni varen. Seveda spremljamo razmere in se sproti prilagajamo, toda tudi Egipt, o katerem je bilo toliko govora, se pri nas že polni in 12. marca bomo goste s čarterskim letom zagotovo že odpeljali proti Rdečemu morju. Tudi Tunizija pri nas 'ne trpi', saj zaradi relativno slabših vremenskih pogojev do prvomajskih praznikov tako ali tako tja nismo nameravali pošiljati gostov,« pravi svetovalec uprave Kompasa Mišo Mrvaljevič.

Podobno meni Uroš Grohar, predstavnik agencije Oskar: »Skupine gostov imamo v Maroku, Jemnu in Jordaniji, pustolovščina z Libijo pa se je srečno končala. Drugje ne računamo na težave, tudi zato, ker imamo še mesec dni ali več do novega večjega niza odhodov v tiste kraje. Seveda, če bo treba, bomo aranžmaje odpovedali, podobno kot smo storili pred tedni z Egiptom.« Tudi v Palmi, ki prvi odhod k Rdečemu morju načrtuje že to soboto, niso posebno zaskrbljeni, kvečjemu nasprotno. Leni Petek Rovšnik, predstavnica Palme, pravi, da imajo za marčevske termine že več kot sto rezervacij za počitnice v egiptovskih obmorskih letoviščih.

Promet in posledično dobiček bi se pri naših agencijah utegnil bolj občutno zmanjšati le v primeru, da bi v arabskem svetu Severne Afrike in Bližnjega vzhoda »pokalo« tudi še v drugi polovici aprila, ko se gostje odločajo za letovanja ob prvomajskih praznikih. Toda vsi omenjeni sogovorniki verjamejo, da se bodo razmere tudi drugod, ne zgolj v najbolj priljubljenem Egiptu, umirile. Zadnjo besedo ima pa tako ali tako gost.

***
»Zaradi izkušenj iz gospodarske krize preteklih let in dejstva, da se njene posledice v družinskih proračunih odražajo še danes, so ljudje, smučarji in drugi obiskovalci smučišč še vedno zelo preudarni, kje in koliko časa bodo smučali, počitnikovali in koliko lahko odštejejo za zimske počitnice. Turizem je tisto področje, kjer se ljudje običajno najprej odločijo za neko obliko varčevalnih ukrepov. Smučarji in družine raje odločajo za vikend ali podaljšano ponudbo ob koncu tedna«, pravi Renata Bajt Kovač.