Država ne ve, koliko so vredne njene naložbe

Zanimalo nas je, kolikšna je vrednost vseh kapitalskih deležev, ki jih bo korporativno upravljala agencija. A te številke nismo izvedeli, saj imajo na ministrstvu le osem let star podatek o knjigovodski vrednosti državnih naložb.

Objavljeno
14. oktober 2009 22.44
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Predlog zakona o ustanovitvi agencije, ki bo prevzela korporativno upravljanje vseh podjetij v neposredni ali posredni državni lasti, o čemer smo v Delu pisali že sredi septembra, je v usklajevanju, pojasnjujejo na ministrstvu za finance. Zakon naj bi bil sprejet do konca leta, zato nas je zanimalo, kolikšna je vrednost vseh teh kapitalskih deležev, ki jih bo korporativno upravljala omenjena agencija. A te številke nismo izvedeli, saj imajo na ministrstvu le osem let star podatek o knjigovodski vrednosti državnih naložb.

Vlada omenjeno agencijo med drugim ustanavlja zaradi zahtev OECD, ki od Slovenije terja bolj koordinirano, odgovorno in pregledno upravljanje državnih naložb. Generalna direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance Andreja Kert je septembra za Delo pojasnila, da želijo s tem zagotoviti bolj odgovorno, centralizirano, profesionalno in politično neodvisno korporativno upravljanje državnih deležev v podjetjih ter ločiti sektorsko politiko od upravljanja podjetij. Predlog zakona o tej agenciji sicer še ni povsem dodelan, osnovna ideja pa je, da bi agencija prevzela korporativno upravljanje vseh deležev, ki so v neposredni državni lasti, kot tudi finančnih naložb Kapitalske družbe (Kad), Slovenske odškodninske družbe (Sod) in DSU. Lastnice teh naložb bi še vedno bile država in omenjene družbe, na agencijo bi prenesle le pooblastilo za korporativno upravljanje.

Ustanovitev te agencije bo predvidoma prinesla tudi preoblikovanje Kada in Soda. Prvi bi se razdelil na zavarovalnico, ki bi upravljala pokojninske sklade, in investicijsko družbo, ki bi zagotavljala vplačila pokojninski blagajni. Sod pa bi se preoblikoval v investicijsko družbo, ki bi pokrivala obveznosti iz njenih obveznic.

Več v četrtkovi tiskani izdaji.