Država, Petrol in mali delničarji proti razprodaji

Prvi mož Petrola Aleksander Svetelšek in direktor direktorata za energijo Janez Kopač sta  se zavzela zlasti za vstop države v lastništvo Istrabenzove družbe Instalacija, ki upravlja naftna skladišča v Serminu.

Objavljeno
06. november 2009 09.20
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana - Prvi mož Petrola Aleksander Svetelšek in direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač sta opozorila, da utegnejo neurejene razmere v Istrabenzu škoditi slovenski energetiki. Zato sta se zavzela zlasti za vstop države v lastništvo Istrabenzove družbe Instalacija, ki upravlja naftna skladišča v Serminu. Včeraj je Kopač pojasnil, da je to njegovo osebno mnenje, ki še nima potrditve na ministrstvu za gospodarstvo. Naftna družba Petrol pa, kot je znano, je zaradi približno tretjinskega lastniškega deleža v Istrabenzu močno zainteresirana za energetski del in zato tudi za sprejemljivo rešitev v pogajanjih z bankami upnicami Istrabenza.

Videti je, da zamisel Janeza Kopača, da bi morala država, najbolje prek Zavoda za blagovne rezerve postati vsaj četrtinska lastnica Instalacije, ki je zdaj lastnica 51-odstotnega deleža skladišč naftnih derivatov Sermin (49-odstotni delež ima Petrol), uživa širšo podporo. Nekaj je namreč strahu, da bi ob propadu Istrabenza potonila tudi Instalacija ali pa bi jo kupilo kakšno tuje podjetje. Solastništvo Petrola se Kopaču tudi ne zdi dovolj veliko jamstvo za dolgoročni vpliv države na strateške rezerve. »Petrol je zdaj res pod državnim vplivom, ne vemo pa, kako bo čez 15 let,« je dejal Kopač.

Njegovo mnenje podpirajo tudi Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (Društvo MDS), ki so pozvali nadzornike Petrola in Istrabenza, naj podprejo predlagani načrt, ki predvideva ustanovitev nove družbe za odkup terjatev treh tujih bank, ki so zahtevale stečaj Istrabenza, ter vstop Zavoda za blagovne rezerve v družbo Instalacija. Načrt je po mnenju Društva MDS edini, ki daje realno možnost rešitve in preprečuje razprodajo premoženja po kakršni koli ceni, kar bi bilo slabo tako za lastnike kot upnike Istrabenza.

Kopač pravi, da ministrstvo za gospodarstvo o njegovem mnenju še ni sklepalo. Zanikal pa je, da bi bilo mnenje posledica kakršnih koli pritiskov Instalacije oziroma namigov o prodaji deleža tujcem. »Nobenih sporov ni,« je dejal Kopač.

Več v tiskani izdaji Dela.