Dursu tudi podatki izplačevalcev

Zakonodajalec je predvidel, da bodo za odmero dohodnine po letu 2009 zadoščali obrazci REK, a zdaj spreminja zakon o davčnem postopku. Rok tokrat ni več 31. januar, kakor vsa leta prej, ampak 1. februar.

Objavljeno
03. november 2009 10.14
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc
Ljubljana - Podatke za odmero dohodnine za leto 2009 bodo morala še vedno priskrbeti podjetja, čeprav podatke o dohodkih zavezancev poldrugo leto dobiva tudi na individualnih obrazcih REK, opozarja davčna uprava vse izplačevalce dohodkov, ki se zanašajo na veljavni zakon o davčnem postopku, niso pa z detektivsko natančnostjo prebrali obsežnega predloga o spremembah zakona o davčnem postopku. Ta je prav zdaj v zakonodajnem postopku, saj je državni zbor že opravil prvo branje.

Minister za finance je v osnutku pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine za leto 2009 že določil, da jih bodo morali davčni upravi še vedno priskrbeti tudi izplačevalci, čeprav so ti že leta 2008 dobili drugačna navodila. Zdaj je med obsežnimi spremembami, ki jih vlada predlaga k zakonu o davčnem postopku, tudi 140. člen, ki napoveduje, da bo pri odmeri za leto 2009 obveljala stara ureditev in bodo morali podatke o dohodkih zavezancev in davku, ki so ga plačali med letom, za leto 2009 še vedno priskrbeti izplačevalci, čeprav se po zakonu o davčnem postopku od leta 2008 v davčno upravo prek tako imenovanih individualnih obrazcev REK iz podjetij in drugih izplačevalcev stekajo vsi podatki o izplačanih dohodkih posameznih zavezancev ter o njihovih socialnih prispevkih in akontaciji dohodnine, ki jih davčna uprava uporablja v odmernem postopku. Nekdanji generalni direktor davčne uprave Ivan Simič je že leta 2007 napovedal, da bodo individualni obrazci REK postopno postali tudi baza podatkov za odmero dohodnine.

Ta napoved, ki je veljala za razbremenitev izplačevalcev, se torej ne bo uresničila. Minister za finance Franc Križanič je že napisal osnutek pravilnika o dostavi podatkov za odmero dohodnine za leto 2009, ki enako kakor vsi doslej skrb za letne podatke o zavezancih nalaga izplačevalcem. Rok za podatke tokrat ni več 31. januar, kakor vsa leta prej, ampak 1. februar.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela.