Dve sodišči zavrnili predlog Infond Holdinga

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo predlog Infond Holdinga za izdajo začasne odredbe za zadržanje glasovalnih pravic Nove Ljubljanske banke oziroma njene hčerinske družbe Fin-do v Pivovarni Laško.

Objavljeno
26. avgust 2009 18.20
Pivovarni Laško se obeta še ena ovadba
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj zavrnilo predlog Infond Holdinga za izdajo začasne odredbe za zadržanje glasovalnih pravic Nove Ljubljanske banke oziroma njene hčerinske družbe Fin-do v Pivovarni Laško, tako da bo Fin-do na ponedeljkovi skupščini Laškega lahko glasovala z vsemi 19,9 odstotka glasov. Enako je prejšnji četrtek glede zamrznitve 2,7 odstotka glasovalnih pravic Banke Koper odločilo koprsko okrožno sodišče. Glede 3,3 odstotka glasov Abanke se ljubljansko sodišče še ni opredelilo, saj čaka odgovor vpletene stranke. Druga okrožna sodišča po dosegljivih informacijah odločitve še niso sprejela.

Medtem ko je Infond Holding svoj predlog za zadržanje glasovalnih pravic utemeljil na 16 straneh, je ljubljansko okrožno sodišče svojo zavrnitev menda pojasnilo na komaj polovici strani. Kot je pojasnil pravni zastopnik Infond Holdinga Rok Čeferin, je v njem je zapisano, da je prodaja zaseženih delnic dovoljena. Spomnimo, da je bila po mnenju Infonda ta prodaja zgolj navidezna, saj upnik torej NLB po zakonu zaseženih delnic ni smel zadržati v svoji lasti, zato jih je prodal kar hčerinski družbi.

»Sklep sodišča je posledica velikega pritiska politike,« je dejal Čeferin in spomnil na nedavno izjavo predsednik države Danila Türka, da gre pri razlaščanju Infond Holdinga za legitimno zaščito nacionalnih interesov. Po Čeferinovih besedah se sodnik v tako zapletenih zadevah, kot je ta, lažje odloči v skladu s političnimi pričakovanji. Čeferin je napovedal, da se bodo na odločitev obeh sodišč pritožili. »Upam, da bomo dobili sodnika ki bo odločal na podlagi pravnih argumentov,« je dodal.

»V NLB smo 26. avgusta prejeli odločitev okrožnega sodišča v Ljubljani, da je zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, ki ga je vložil Infond Holding. NLB je takšno odločitev sodišča pričakovala,« so se včeraj na odločitev sodišča odzvali v NLB. Sodišča še odločajo o glasovalnih pravicah Abanke, Gorenjske banke, Probanke in Banke Celje.

Če bodo tudi ostala okrožna sodišča zavrnila zahtevo Infond Holdinga, bo mariborska družba, ki ima le še dobre tri odstotke delnic Pivovarne Laško, na sklepe ponedeljkove skupščine Laškega vložila izpodbojne tožbe, je napovedal Čeferin. Kot ga je razumeti, pri tem računajo na odziv Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), od katere zahtevajo, da NLB, Banki Celje, Fin-do in Kapitalski družbi v pivovarni zaradi domnevno usklajenega delovanja odvzame glasovalne pravice.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela