EBRD bo dokapitalizirala Prvo pokojninsko družbo

Evropska banka za obnovo in razvoj bo z vložkom vrednim nekaj čez sedem milijonov evrov postala 20-odstotna lastnica Prve pokojninske družbe in njen tretji največji delničar.

Objavljeno
29. marec 2007 15.06
Predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj Jean Lemierre
Ljubljana - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo z današnjim podpisom pogodbe o dokapitalizaciji, vredni nekaj čez sedem milijonov evrov, postala lastnica 48.948 novoizdanih delnic Prve pokojninske družbe in s tem njena 20-odstotna lastnica. EBRD bo tako postala tretji največji delničar Prve pokojninske družbe za podjetjema Dej (odslej 32 odstotkov) in Potezo Skupina (odslej 30 odstotkov). To je prva kapitalska naložba EBRD v sektorju dodatnega pokojninskega zavarovanja v Sloveniji.

Dokapitalizacijo že potrdil nadzorni svet

Dokapitalizacijo je že potrdil nadzorni svet Prve pokojninske družbe, glasovanje na skupščini, ki bo predvidoma maja, pa ne more več spremeniti odločitve, saj bosta oba največja lastnika (Dej in Poteza Skupina), ki sta do sedaj imela skupaj 77,68 odstotka glasovalnih pravic, podprla povečanje kapitala, je na današnji novinarski konferenci Prve pokojninske družbe povedal član uprave družbe Jurij Giacomelli. Predstavnik EBRD v nadzornem svetu pokojninske družbe bo postal bančnik EBRD in vodja projekta dokapitalizacije Prve pokojninske družbe Stefani Milton.

"V lastniško strukturo vstopa pomembna mednarodna inštitucija, kar pomeni zmanjšanje tveganja pri vstopanju na nove trge, saj z njimi lažje poiščemo in vzpostavimo prave poslovne povezave, posledično pa z bolj varnim in predvidljivim poslovanjem pridobivajo vsi naši zavarovanci," je po podpisu pogodbe o dokapitalizaciji povedala predsednica uprave Prve pokojninske družbe Alenka Žnidaršič Kranjc.

Regionalni direktor EBRD za Madžarsko, Češko, Slovaško in Slovenijo in današnji sopodpisnik pogodbe o dokapitalizaciji Francois Lecavalier je izrazil zadovoljstvo ob sodelovanju s Prvo pokojninsko družbo in dodal, da se je "EBRD vselej zavzemala za reforme pokojninskih sistemov v državah, v katerih deluje".

Povedal je še, da dokapitalizacija Prve pokojninske družbe pomeni podporo sposobnemu ponudniku dodatnega pokojninskega zavarovanja v celotni regiji. To je še posebej pomembno za razvoj trga nebančnih finančnih institucij v jugovzhodni Evropi, kjer je izbira takih storitev še precej ozka zaradi omejenega razpoložljivega dohodka prebivalstva, pomanjkanja kulture varčevanja za dodatne pokojnine in sorazmerno majhnih trgov, je dodal.

Prva pokojninska družba je konec lanskega leta postala prva po številu zavarovancev med izvajalci pokojninskega zavarovanja v Sloveniji. Izven Slovenije ima trenutno tri hčerinske družbe, in sicer v Makedoniji, kjer dosega 53,3-odstotni tržni delež, na Kosovu in v Srbiji, pripravlja pa se na vstop v Ukrajino in Albanijo.

Poslovno leto je končala s 100 milijoni evrov v upravljanju, čisti dobiček pa je znašal 1,2 milijona evrov. Zavarovanci v Sloveniji, Makedoniji, Srbiji in Kosovu so v preteklem letu vplačali 30 milijonov evrov.