ECB: brez spremembe obrestne mere

Svet Evropske centralne banke v skladu s pričakovanji ni spremenil ključne obrestne mere za evrsko območje, ki je že od maja na zgodovinsko nizki ravni enega odstotka.

Objavljeno
05. november 2009 16.07
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Frankfurt - Svet ECB je sicer na majskem zasedanju obrestno mero znižal za 0,25 odstotka na odstotek, od takrat pa jo ohranja na isti ravni. Osrednja monetarna ustanova evrskega območja je sicer med lanskim oktobrom in letošnjim majem obrestno mero znižala za 3,25 odstotne točke na sedanjo rekordno nizko raven v zgodovini območja skupne evropske valute.

Vlagatelji bodo pozorno prebrali uradno izjavo Sveta ECB, ki bo spremljala odločitve osrednjega organa monetarne politike območja evra, oz. poslušali izjave predsednika ECB Jean-Clauda Tricheta po zasedanju.

V njih bodo namreč iskali signale, kdaj namerava ECB začeti spreminjati usmeritve monetarne politike in začeti z umikom monetarnih spodbud. Večina analitikov sicer pričakuje, da bo ECB bolj jasna sporočila o svojih nadaljnjih ukrepih začela pošiljati po decembrskem zasedanju Sveta, obenem pa menijo, da je glede na zadnje izjave vodilnih v ECB ta že prestavila v pokrizni način delovanja.

V vsakem primeru pa bo po mnenju večine poznavalce ECB ključno obrestno mero nespremenjeno pustila še globoko v leto 2010.

Britanska centralna banka Bank of England (BoE) se prav tako pričakovano danes ni odločila za spremembo ključne obrestne mere, ki ostaja pri rekordno nizkih 0,5 odstotka.

So se pa v osrednji britanski monetarni ustanovi odločili, da bodo za program za odkup državnih in podjetniških obveznic, s katerim želi sprostiti kreditni krč in je trenutno vreden 175 milijard funtov, nameniti dodatnih 25 milijard evrov.

Poznavalci so sicer ocenjevali, da se bo BoE v luči počasnega okrevanja britanskega gospodarstva odločila za vsaj 50 milijard funtov dodatnih sredstev.