EIB nakazala 110 milijonov za TEŠ6

Evropska investicijska banka je v sredo sprostila 110 milijonov evrov posojila za projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Gre za prvi del od skupno 550 milijonov evrov vrednega kredita EIB.

Objavljeno
17. februar 2011 18.31
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana - Evropska investicijska banka (EIB) je v sredo sprostila 110 milijonov evrov posojila za projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6). Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), so izpolnjeni vsi postavljeni pogoji EIB za financiranje projekta. Pogoji EIB se dotikajo tako okoljske sprejemljivosti TEŠ6 in zagotovitve virov financiranja projekta (308 milijonov evrov zagotavlja HSE, 130 milijonov investitor TEŠ, 550 milijonov posojila EIB in 200 milijonov evrov posojilo Evropske banke za obnovo in razvoj) kot tako imenovanega pisma soglasja slovenske vlade.

V HSE poudarjajo, da bo TEŠ6 nadomestil obstoječe premogovne enote TEŠ, ki imajo veliko manjše izkoristke ter zato izpuščajo višje emisije ogljikovega dioksida ob enaki proizvodnji elektrike. »Dolgoročno se bodo izpusti ogljikovega dioksida iz TEŠ na leto znižali za približno 1,2 milijona ton, kar je približno osem odstotkov vseh toplogrednih emisij Slovenije. Na podlagi teh podatkov, ki so preverjeni in dokazani, sta k projektu pristopili tudi tako ugledni banki, kot sta EIB in EBRD, skupaj s komercialnimi bankami, ki jamčijo za projekt,« še dodajajo v HSE.

Ob robu razprav o ustavitvi projekta v HSE ponavljajo tudi, da so v projekt TEŠ6 do danes vložili že 220 milijonov, TEŠ pa še 19 milijonov evrov. V TEŠ so za projekt doslej podpisali že za 800 milijonov evrov pogodb.