Elan začel odpuščati delavce

Elan je odpustil 18 redno zaposlenih za nedoločen čas, ki so se zaradi zmanjšane proizvodnje ob zeleni zimi znašli na seznamu presežkov.Starejšo delavko so zaradi šoka, morali odpeljati v zdravstveni dom.

Objavljeno
27. marec 2007 21.37
Delavci v Sloveniji so vse prevečkrat opeharjeni
Begunje na Gorenjskem - Prvi del delavcev Elana, ki so se zaradi zmanjšane proizvodnje ob zeleni zimi znašli na seznamu presežkov, je danes dobilo odločbe o prenehanju delovnega razmerja. Vsega skupaj je na seznamu, ki so ga oblikovali glede na to, katere delavce najmanj potrebujejo, 18 redno zaposlenih za nedoločen čas, od katerih naj bi jih danes odločbe prejelo 11, preostalih sedem pa v prihodnjih dneh.

Sindikat se dogovarja z upravo glede odpuščanja

Član uprave in vodja Skimarjevega zimskega dela Matjaž Šarabon danes odpuščanja ni želel komentirati.

Kot je povedal predsednik Elanovega sindikata Dušan Ferjan, je sindikat v stalnih stikih z upravo, s katero poskuša kar na najmanj boleč način izvpeljati odpuščanje presežnih delavcev.

Teh je zaenkrat 18 in Ferjan upa, da bo Elan, ki se mu je proizvodnja zaradi zelene zime kratkoročno zmanjšala kar za četrtino, v prihodnje dobil dovolj naročil, da dodatna odpuščanja ne bodo potrebna.

Elanov sindikat z gorenjsko enoto Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

Elanov sindikat pri obveščanju delavcev, ki bodo dobili vse kar jim zakonsko pripada, od odpravnin do odpovednega roka, sodeluje tudi z gorenjsko enoto Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Nanjo se lahko delavci obrnejo za različne informacije tudi glede bodoče zaposlitve. Vendar pa velja, da so nekateri, ki so ali bodo prejeli odločbe, tudi starejši in težje zaposljivi.

Koselj: Nekateri delavci so bili povsem presenečeni, ko so prejeli odločbe o prekinitvi delovnega razmerja


Medtem ko je Ferjan zagotovil, da so bili presežni delavci že najmanj osem dni prej obveščeni, da so na seznamu presežkov in da bodo prejeli odločbo, pa je predsednica Gorenjskega sindikata Neodvisnost Milena Koselj Šmit povedala, da so nekateri delavci danes povsem presenečeni s strani škofjeloškega detektivskega podjetja prejeli odločbe o prekinitvi delovnega razmerja v Elanu iz poslovnih razlogov. Ena starejša delavka naj bi zaradi tega doživela tak šok, da so jo morali odpeljati v zdravstveni dom.

Ferjan pa je pojasnil, da so delavci odločbe dobili od Elana, medtem ko je vročanje na domu izjema in se zgodi le tedaj, ko zaposlenega bodisi zaradi bolniške bodisi zaradi dopusta ni na delovnem mestu.

Res je sicer, da odpuščanje ne poteka po programu, saj bodo v Elanu, ki zaposluje 500 ljudi odpustili manj kot deset odstotkov zaposlenih, zato program ni potreben. Vendar pa je pripravljen seznam presežnih delavcev, o katerem so zaposleni dobro seznanjeni, je zagotovil Ferjan, ki je še poudaril, da se borijo za vsakega delavca.