Electrolux v četrtletju skoraj podvojil dobiček

Švedski proizvajalec gospodinjskih aparatov Electrolux je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 236 milijonov evrov čistega dobička oziroma 92 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Objavljeno
26. oktober 2009 12.30
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Stockholm - Švedski proizvajalec gospodinjskih aparatov Electrolux je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 236 milijonov evrov čistega dobička oziroma 92 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Družba se je z manjšim povpraševanjem na trgu spopadla z znižanjem stroškov in zvišanjem cen svojih proizvodov.

Electrolux bo kljub boljšemu poslovanju zaprl dve tovarni za proizvodnjo pralnih strojev v ameriški Iowi, ki skupaj zaposlujeta 950 ljudi. Že v petek je družba sporočila, da bo zaprla dve tovarni v Španiji, posledično pa bo službo izgubilo 450 ljudi.

 

Prihodki od prodaje Electroluxa so se v obdobju od julija do septembra povečali za pet odstotkov na 2,6 milijarde evrov. Rast prihodkov so spodbudile višje cene prodanih proizvodov in ugodna menjalna razmerja.

 

Četrtletni rezultat Eelectroluxa - družba krepko rast beleži že tri četrtletja zapored - je presenetil tudi analitike.

 

Izvršni direktor družbe Hans Straberg je poudaril, da Elecetrolux kljub zelo konkurenčnemu trgu uspeva zviševati cene svojih proizvodov. Ob tem je sicer opozoril, da je povpraševanje še vedno slabo. "Čeprav se razmere v Severni Ameriki stabilizirajo, pa evropski trg še ni dosegel dna," je poudaril Straberg.

 

V družbi sicer ugotavljajo, da so se v zadnjem času znova zvišale cene surovega materiala, ki bodo v prihodnjih mesecih povečale stroške.