Elektrarne z izvršbo še čakajo

V Dravskih elektrarnah Maribor so se ponovno znašli v neprijetnem položaju, potem ko jim cerkveni Zvon Ena Holding do konca septembra ni plačal obroka dolga v višini 4,5 milijona evrov

Objavljeno
09. oktober 2009 10.51
Urban Červek
Urban Červek
Maribor - Direktor Dravskih elektrarn Vilijem Pozeb pravi, da bodo do konca meseca poskusili najti nov dogovor z dolžnikom, sicer bodo prisiljeni sprožiti izvršbo.

»Razumemo težave, v katerih se je holding znašel zaradi finančne krize. A pričakujemo, da bodo v zameno za nov odlog plačila ponudili dodatna zavarovanja ali vsaj delno poplačilo,« je za Delo včeraj povedal Vilijem Pozeb, ki ga je Holding Slovenske elektrarne na čelo DEM imenoval julija letos. Odgovor, zakaj v DEM tako popuščajo holdingu in ne sprožijo izvršbe, je preprost; DEM namreč nima ustrezno zavarovanega dolga, zato bi izvršba pomenila, da v DEM ne bi dobili povrnjenega vsega denarja, ki jim ga v holdingu še dolgujejo. Dolga je namreč še za devet milijonov evrov plus pripadajoče obresti. To je potrdil tudi Pozeb: »V danem trenutku smo pridobili najboljše zavarovanje, kar je bilo mogoče - to so delnice NLB, vredne približno tri milijone evrov.« Poleg tega ima DEM dolg zavarovan z zastavo nepremičnin holdinga na Hrvaškem in bančnimi menicami, a vse skupaj najverjetneje ne bi poplačalo dolga v celoti.

Več v tiskani izdaji Dela.