Elektrika se bo letos dvakrat podražila

Letošnje leto zaznamovali tudi dvigi cen elektrike. Prvi dvig cen se pričakuje 1. marca zaradi uvedbe trošarin, drugi pa pred 1. julijem zaradi odprtja trga z električno energijo.

Objavljeno
12. februar 2007 07.00
Odslej tudi novinke EU v čezevropsko energetsko omrežje
Ljubljana – Letošnje leto bodo na gospodarskem področju med drugim zaznamovali tudi dvigi cen elektrike. Država namreč s 1. marcem uvaja trošarine na električno energijo, zaradi katerih se bo elektrika za značilnega gospodinjskega odjemalca podražila za 1,1 odstotka, s 1. julijem pa se dokončno odpira trg električne energije, zaradi česar so elektrodistribucijska podjetja že oblikovala predlog za 9,28-odstotno povišanje cen pred 1. julijem, za kolikor naj bi se zvišali tudi končni zneski na položnicah gospodinjskih odjemalcev.

Ministrstvo za finance je na podlagi evropske uredbe uvedlo tudi trošarine na električno energijo, ki bi jih sicer morali začeti plačevati že 1. januarja letos, a je vlada zaradi prevzema evra in zagotavljanja stabilnosti cen decembra lani začetek zaračunavanja teh trošarin prestavila na 1. marec letos. Zaradi dvomesečnega odloga začetka obračunavanja in plačevanja trošarine bo iz proračuna sicer izpadlo približno 1,3 milijona evrov prihodkov. Trošarina bo namreč znašala en evro za neposlovno rabo in pol evra za poslovno rabo megavatne ure električne energije; za značilnega gospodinjskega odjemalca se bo tako električna energija 1. marca podražila za 1,1 odstotka.

Podrobneje o vsem tem v aktualni temi priloge Delo FT.