Elektro Ljubljana: znesek je pretiran

Elektro Ljubljana se z oceno Zveze potrošnikov Slovenije glede oškodovanja gospodinjstev za okoli 25 milijonov evrov ne strinja. Znesek je po njihovih navedbah bistveno pretiran in celo zavajajoč.

Objavljeno
08. oktober 2009 15.44
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Kot so pojasnili v današnjem sporočilu za javnost, iz podatkov ZPS ni jasno, po kakšni metodologiji je bil izračun narejen, prav tako v družbi niso bili pozvani k predložitvi vsaj osnovnih parametrov, na podlagi katerih bi bilo mogoče pripraviti izračun.

Gospodinjstva, v kolikor bi jim od 1. januarja 2008 do 31. oktobra 2008 zaračunavali pod pogoji, ki so veljali od 1. aprila 2007 do 31. decembra 2007, so po izračunih Elektra Ljubljana za energijo plačala skupaj 2,6 milijona evrov manj. Pri ostalih vpletenih podjetjih, ki so po obsegu poslovanja in ostalih parametrih manjša od ljubljanskega distributerja, pa še kvečjemu manj, so prepričani. Dodali so, da to pomeni, da za vse distributerje skupno znesek povečanih prihodkov ne bi smel preseči osem milijonov evrov.

Elektro Ljubljana je v lanskem letu subvencioniral ceno elektrike za gospodinjstva in s tem pridelal 4,6 milijona evrov izgube na segmentu gospodinjstev, so pojasnili. Dodali so, da so z minimalno korekcijo cen v letu 2008 le delno uskladili cene elektrike z naraščajočimi nabavnimi cenami in jih tako dvignili na raven, ki je še omogočala normalno delovanje podjetja.

"Odjemalci tako sploh niso bili oškodovani, prej nasprotno - udeleženi so bili pri koristih preko (pre)nizke cene električne energije,"
so poudarili in dodali, da so imeli potrošniki na račun subvencioniranih cen zgolj korist, saj je Elektro Ljubljana za en kilovat električne energije plačal več, kot jo je zaračunal potrošnikom.

Višina dviga cen v "spornem obdobju" - med 1. januarjem in 31. oktobrom 2008 - je bila po mnenju Elektra Ljubljana vsebinsko upravičena. Cene elektrike na nabavnem trgu so bile v času sklepanja nakupnih pogodb za leto 2008 veliko višje, kot so kljub podražitvi znašale prodajne cene za gospodinjstva v omenjenem obdobju.