Eles: Posel s Flycomom sklenjen zakonito

Potem ko je vlada prekinila pogodbo s Flycomom za potrebe helikopterskih prevozov, je Vitoslav Türk zagotovil, da je bil posel s Flycomom, ki ga je Eles sklenil brez razpisa, zakonit.

Objavljeno
23. januar 2007 13.55
Vitoslav Türk
Naklo – Potem ko je država prekinila pogodbo, ki je bila brez javnega razpisa sklenjena s podjetjem Flycom za potrebe helikopterske nujne medicinske pomoči, so se v javnosti pojavili tudi dvomi v zakonitost posla, ki ga je prav tako brez javnega razpisa s Flycomom sklenil Eles. Direktor Elesa Vitoslav Türk je na današnji novinarski konferenci ob vklopu novega transformatorja v Naklem zagotovil, da so bili posli sklenjeni zakonito.

Eles je približno 200 milijonov tolarjev vreden posel s Flycomom sklenil že leta 2003. Tedaj je bil Fycom edini slovenski ponudnik nizkih preletov nad daljnovodi in tehničnih poslikav ter pregledov omrežja, s katerimi so lahko v Elesu odkrivali šibke in preobremenjene točke sistema.

V štirih letih je Flycom opravil že skoraj v celoti pregled 2700 kilometrov daljnovodov in 1500 stojnih mest, zato se je lani Eles odločil, da tudi dodatni posel brez razpisa zaupa Flycomu. Prav ta dodaten posel naj bi bil sporen, saj bi moral po mnenju nekaterih Eles z javnim razpisom dati možnost tudi tujim ponudnikom teh storitev.

Flycom je za potrebe odkrivanja skritih napak v preteklosti opravil diagnostična snemanja med obratovanjem na večini daljnovodov elektroenergetskega sistema Slovenije, zaradi tega razpolaga pod oznako poslovna skrivnost tudi z vsemi potrebnimi kartografskimi podlagami ter ima že vnaprej pripravljene podlage za izvedbo zračnega pregleda na daljnovodih, so pojasnili v Elesu. "Ugotovili smo, da na ta način lahko prihranimo dodatne stroške ter čas in tako racionalno in gospodarno izvedemo zajem podatkov z znanim domačim ponudnikom," je dejal Türk.

Eles je tako izrabil možnost, ki jo zakon o javnih naročilih predvideva v 110. členu, da lahko brez razpisa odda javno naročilo po postopku s pogajanji. "V tem primeru je bil omenjeni predmetni posel v resnici tudi dokončevanje daljšega projekta, ki je bil namenjen učinkovitejšemu nadzori nad stanjem celotnega visokonapetostnega omrežja," še dodajo v Elesu.

Nesmiselno bi bilo, da bi po štirih letih projekt prekinili in začeli od začetka. "To je tako kot da bi gradili 11-nadstropno stavbo in jo pri desetem nadstropju podrli ter začeli znova graditi od začetka," je opisal Türk.