Eles s petmilijonsko naložbo v avstrijsko hidroelektrarno Golica

Direktor Elesa (Elektra Slovenije) Milan Jevšenak in direktor avstrijske regionalne proizvodne in trgovske družbe z električno energijo Kelag Herman Egger sta podpisala pogodbo o sovlaganju v nadgradnjo avstrijske hidroelektrarne Golica. Naložba je ocenjena na 25 milijonov evrov, Elesov delež pa je pet milijonov evrov.

Objavljeno
09. marec 2011 17.45
J. G., delo.si
J. G., delo.si
Ljubljana - Akumulacijska hidroelektrarna Golica z močjo 50 megavatov (MW), ki stoji na reki Bistrica in letno proizvede med 10 in 20 gigavatnih ur električne energije, bodo nadgradili s črpalko, ki bo povečala moč elektrarne za 35 MW in črpala vodo iz reke Drava, so danes za STA sporočili iz Elektra Slovenije.

Črpalka bo po oceni Elesa prispevek k večji fleksibilnosti te elektrarne za oba partnerja, poleg dogradnje črpalke pa bodo nadgradili tudi sistem vodenja. Elektrarna bo z novim režimom obratovanja s poskusnim obratovanjem začela sredi leta.

Hidroelektrarno Golica je zgradil avstrijski partner pred dvajsetimi leti. Ker so s to naložbo zajeli del slovenskega energetskega potenciala skupne reke Bistrice, je 20 odstotkov proizvedene električne energije pripadalo Sloveniji.

Upravljanje s to električno energijo je v pristojnosti Elesa, ki jo je doslej uporabljal predvsem za pokrivanje izgub, ki nastanejo med prenosom elektrike po slovenskem prenosnem omrežju. Skladno z naložbo bo zdaj petina proizvedene električne energije pripadala Elesu, ki pa jo bo uporabil kot sistemsko storitev.