Eles se odziva na Türkove navedbe ob razrešitvi

V Elesu so se danes odzvali na navedbe nekdanjega direktorja družbe Vitoslava Türka ob njegovi razrešitvi. Med drugim so poudarili, da je družba že lani dejansko beležila izgubo.

Objavljeno
02. oktober 2009 17.48
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - V Elesu so se danes odzvali na navedbe nekdanjega direktorja družbe Vitoslava Türka ob njegovi razrešitvi. Med drugim so poudarili, da je družba že lani dejansko beležila izgubo, da v času njegovega vodenja niso bile izvedene vse načrtovane nujno potrebne investicije in da se je zaposlovalo delavce na področjih, ki niso osnovna dejavnost družbe.


Družba Elektro Slovenije (Eles) je, kot so navedli v sporočilu za javnost, v letu 2006 izkazala skoraj 30 milijonov evrov dobička, v kar je bilo vključenih tudi 11 milijonov prihodkov z odštetimi stroški od oddajanja prekomejnih zmogljivosti prenosnega sistema, ki ga do sredine leta 2005 ni bilo, ker na mejah niso izvajali avkcij in se je do takrat izvajalo dodeljevanje zmogljivosti nas drugačen način.

 

Omenjeni prihodki pa se po evropski uredbi lahko koristijo v točno določene namene iz uredbe: prvenstveno za odpravo zamašitev v prenosnem omrežju ali za zmanjšanje omrežnine. Razporejanje tega prihodka je v izključni pristojnosti regulatorja, agencije za energijo. V letu 2006 je večino ostanka Elesovega dobička odšlo v državni proračun in za davke od dobička namesto za investicije v omrežje.

 

V letu 2007 je Eles ustvaril 18,9 milijona evrov čistega dobička. Pri tem je bilo 22,5 milijona evrov prihodkov iz avkcij z odštetimi stroški - oddajanja prekomejnih zmogljivosti. To pomeni, da je pri namenski porabi teh prihodkov, ki je ni bilo, Eles v tem letu že imel izgubo.

 

Za leto 2008 je bil prikazan dobiček v višini 1,2 milijona evrov. Ob 29,7 milijona evrov prihodkov iz avkcij z odštetimi stroški dejansko to pomeni 28,5 milijona izgube.

 

Kot poudarjajo v Elesu, v tem obdobju niso bile izvedene skladno s sprejetimi dolgoročnimi načrti in obveznostmi nujno potrebne investicije v prenosnem omrežju (npr. daljnovod Beričevo-Krško, napajanje ČHE Avče, daljnovod proti Madžarski).

 

V treh letih in pol Türkovega vodenja Elesa - družba danes zaposluje 556 ljudi - se je v družbi na novo zaposlilo 150 delavcev. "Predvsem so se zaposlovali delavci na področjih, ki niso osnovna dejavnost družbe," navajajo in pojasnjujejo, da se je denimo v sektorju za informacijske tehnologije v tem času na novo zaposlilo 29 delavcev, med njimi šest z napačno smerjo izobrazbe in eden z napačno stopnjo izobrazbe.

 

Tam, kjer bi bili dejansko potrebni ustrezni novi kadri, kot je področje investicij v prenosno omrežje, pa je še vedno pomanjkanje strokovnih moči, poudarjajo v Elesu.

 

Türkovo opozorilo, da je zaposlovanje ustavljeno in najavljeno odpuščanje za Eles prepotrebnih delavcev in da slabo vodenje čutijo zaposleni v Elesu pri plačah vsak mesec, ne drži. "V Elesu smo v letošnjem letu zaposlili 12 novih delavcev, predvsem v prenosni dejavnosti, in prav toliko jih je odšlo iz družbe," navajajo in zagotavljajo, da ne predvidevajo nobenega odpuščanja potrebnih delavcev.

 

Kot še poudarjajo v Elesu, plače izplačujejo skladno s sklenjenimi pogodbami o zaposlitvah in skladno s podjetniško kolektivno pogodbo ter se redno povečujejo, letos že dvakrat. "Res pa je, da smo v zadnjih šestih mesecih znatno zmanjšali materialne stroške in povečali investicije v prenosno omrežje," so še zapisali v sporočilu za javnost.

 

Kot je znano, je vlada v sredo v drugo razrešila Türka z mesta direktorja Elesa. Türk je v četrtek napovedal, da se bo na vladno odločitev znova pritožil.

 

Nekdanji prvi mož Elesa je poudaril, da se zdi, kot da je ves čas vodilo nadzornikov in vlade prevzem Elesa za vsako ceno ne glede na posledice, ki jih bodo v končni fazi utrpeli davkoplačevalci. Opozoril je tudi, da je Eles pod njegovim vodstvom doživel hiter razvoj, ki ga je mogoče opredeliti z vsakoletnimi dobički in vsakoletnim zaposlovanjem. Kot je še dodal Türk, pa je Eles že šest mesecev po njegovi odstavitvi v izgubah, zaposlovanje je ustavljeno, najavljeno je odpuščanje za Eles prepotrebnih delavcev.